Meeste wilde berggorilla's in 40 jaar
Deze gorilla komt alleen voor in het Virunga Massief, een gebergte dat zich uitstrekt langs Congo, Rwanda en Burundi en in het afgelegen natuurreservaat Bwindi National Park, in Oeganda.
Telling
De nieuwe telling werd uitgevoerd door twaalf teams die meer dan 2.000 vierkante kilometer, ruig en bebost terrein, hebben uitgekamd. Ze gingen op zoek naar sporen van de dieren zoals nesten en etensresten. Ook verzamelden ze monsters van uitwerpselen voor genetisch onderzoek.
Uit de resultaten is gebleken dat de Virunga-populatie in acht jaar tijd is gestegen van 480 naar 604 dieren onderverdeeld in 41 groepen. Een groep gorilla's kan uit tientallen exemplaren bestaan. In het Bwindi National Park in Oeganda werden meer dan 400 mensapen geteld.
Deze toename lijkt in verband te staan met het introduceren van parkwachters, veterinaire zorg, welzijnsprojecten en de introductie van toerisme op gereguleerde basis.
Hartverwarmend
De groei van de populatie wordt gezien als een groot succes voor organisaties die proberen het leefgebied van de bedreigde dieren in stand te houden en ze te beschermen tegen bedreigingen. In een groot deel van de habitat van de berggorilla is al decennialang een gewapend conflict bezig.
Foto Mare Hotterbeekx
Sir David Attenborough, de wereldberoemde natuurdocumentairemaker, maakte in 1979 voor het eerst kennis met de gorilla's. "Toen ik de berggorilla's voor het eerst bezocht, was de situatie schrijnend. Het aantal van deze dieren dat nog in het wild leefde was schrikbarend laag. Het is hartverwarmend om te zien hoe de inzet van vrijwilligers, hulporganisaties, gemeenschappen, overheden en NGO's een positief effect heeft gehad", aldus Sir Attenborough tegen The Guardian.
Toch waarschuwt de filmmaker, die ook ambassadeur is van het Wereldnatuurfonds. "De bedreigingen waar de berggorilla's mee te maken hebben zijn nog niet helemaal verdwenen. Het is een uitdaging om de resultaten die we nu geboekt door te zetten."
Bedreiging
Een directe bedreiging komt van vallen waarbij touwen of snaren gebruikt worden. Deze worden door jagers gebruikt om antilopes te vangen, maar soms raakt een gorilla ook verstrikt in zo'n val. Hierbij kan hij zich verwonden of zelfs overlijden. Ook tijdens de telling werd een overleden gorilla in zo'n val aangetroffen.