Menselijke zoo wil het imago rond racisme in Noorwegen uitdagen
Afgelopen vrijdag opende er in een van de parken van het Noorse Oslo een menselijke zoo. Deze vreemde tentoonstelling is het idee van Lars Cuznor en Mohamed Ali Fadlabi. Er zullen zo'n 80 vrijwilligers verblijven in een imitatie van het 'Congodorp' uit 1914 om aan te tonen dat er toch nog altijd heel wat racisme in Noorwegen is.
Noorwegen staat bekend als een zeer tolerant land. Zo was Noorwegen één van de eerste landen ter wereld waar het homohuwelijk werd goedgekeurd. Toch is het volgens Cuznor en Fadlabi niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de inwoners die niet in Noorwegen zijn geboren. Afgelopen weekend was het ook de nationale feestdag van Noorwegen. Het is 200 jaar geleden dat Noorwegen de grondwet invoerde en volgens Fadlabi is dat de dag waarop je je echt een vreemdeling voelt en het racisme weer bovenkomt. Op 17 mei dragen de Noren traditionele outfits en wapperen ze met Noorse vlaggen, maar elk jaar is er een debat over of het gepast is om met vlaggen van andere landen te wapperen. "Noorwegen voelde zich superieur in 1914 en zo voelen ze zich nog steeds door hun imago van goedheid", aldus Fadlabi.
De Noorse overheid financiert het project maar Cuznor zegt dat zelfs hun vergunning de intolerantie blootlegt. De tentoonstelling moet 's nachts gesloten zijn zodat het geen daklozen of Roma aantrekt. Public Art Norway, die een deel van het project betaalde, zegt dat de tentoonstelling ervoor zorgt dat een pijnlijke herinnering niet wordt vergeten en tegelijkertijd ook het contrast met de huidige situatie aantoont. Op het internet is in ieder geval heel wat discussie losgebroken of Noorwegen nu echt zo racistisch is als de kunstenaars laten uitschijnen.