Mensen die geen alcohol drinken, lopen meer risico op dementie
Het onderzoekteam van Sabia onderzocht informatie uit een Britse bevolkingsdatabank en wilde zo weten of er een link was tussen alcoholgebruik in de jonge jaren en dementie. De groep bestudeerde 23 jaar lang 9000 mensen tussen de 35 en 55 jaar. Niet zo verrassend voor hun was dat de groep mensen die meer dan 14 glazen alcohol per week dronk een hoger risico op dementie had. Gek genoeg ontwikkelden ook de mensen die nooit alcohol dronken, een hoger risico op diezelfde ziekte.
Matig drinken
Wie dus hoopte gezond oud te kunnen worden door met bruiswater door het leven te gaan, had het mis. Een alcoholvrij leven zou de kans op dementie met 74% verhogen. Bovendien biedt het geen extra voordelen. Wijn of bier geeft het lichaam een betere bloeddoorstroming en zorgt ervoor dat het aantal bloedklonters in hart en hersenen omlaag gaat. Matig drinken is dus gek genoeg de boodschap.
Volgens Sabia is het belangrijk dat artsen met hun patiënten praten over alcoholgebruik. "Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan dementie en overmatig drinken is er zeker eentje van. Maar dat betekent niet dat je nooit mag drinken."