Merkel houdt vol: "Wir schaffen das!"
«Wir schaffen das», herhaalde Angela Merkel in een langverwachte toespraak. Duitsland is in shock na vier aanslagen waarbij tien doden vielen op nauwelijks een week tijd.
Duitsland kende vorige week een dramatische opeenvolging van aanslagen. Na de aanslag op een concert in Ansbach, de schietpartij in München, de passionele moord met een machete en de aanval met een bijl op de trein werd van bondskanselier Angela Merkel (foto rechts) een krachtdadig antwoord verwacht. Ze sprak gisteren uitzonderlijk de natie toe. In haar speech maakte ze meteen duidelijk dat ze niet van plan is haar vluchtelingenbeleid te wijzigen. «Wir schaffen das!», klonk het nogmaals.
Tegen de haat
Ze zei dat de aanslagplegers van Islamitische Staat (IS) die zich als vluchtelingen uitgaven, de Duitse gastvrijheid hebben «bespot». «Er zijn maatschappelijke taboes doorbroken. De daden geschiedden op plaatsen waar ieder van ons zich kon bevinden», aldus de bondskanselier. De christendemocratische politica zei dat Duitsland zich verzet tegen «de haat en de vrees» die terroristen willen scheppen. De aanslagen van Würzburg en Ansbach veroordeelde zij als «islamistische terreur». Merkel verzekerde dat de autoriteiten alles zullen doen om de aanslagen uit te klaren.
Negen punten
Merkel stelde een negenpuntenplan voor waarmee meer aanslagen voorkomen moeten worden. Hieronder alle negen punten.
1. Een beter waarschuwingssysteem moet de overheid helpen om sneller in te grijpen als er bij een asielprocedure aanwijzingen voor radicalisering zijn.
2. De politiediensten krijgen meer middelen, zowel voor personeel als voor materiaal.
3. Er komt een aparte instantie voor internetcriminaliteit.
4. Het leger bereidt zich voor op een binnenlandse opdracht bij terroristische aanslagen. Politie en leger ondernemen gemeenschappelijke oefeningen.
5. Het onderzoek naar terrorisme wordt verder ontwikkeld.
6. Europa moet meer samenwerken om aanslagen te voorkomen.
7. Er moet een verbod komen op de wapenhandel via internet. Een Europese richtlijn daarover ligt klaar om goedgekeurd te worden.
8. De internationale inlichtingendiensten moeten meer informatie uitwisselen en beter samenwerken, bijvoorbeeld om de communicatie van terroristen te analyseren. Merkel sprak daarover al met de Amerikaanse president Barack Obama.
9. Geweigerde asielzoekers moeten sneller het land uitgezet kunnen worden. Vooral met Afghanistan moeten daarover betere afspraken komen.
Foto: AFP / T. Schwarz