Merkel laat zich niet opjagen door Turkije

De vrijstelling van de visumplicht voor Turken die naar Europa reizen zal niet op 1 juli van kracht kunnen gaan. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan hiervoor gewaarschuwd op de humanitaire topconferentie van de Verenigde Naties in Istanboel.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Merkel vindt dat Turkije eerst aan alle 72 voorwaarden van de Europese Unie moet voldoen voor er sprake kan zijn van een versoepeling van de visumregeling. «We hebben een onafhankelijk rechtssysteem nodig, onafhankelijke media en een sterk parlement», klinkt het. Vorige vrijdag besliste het Turkse parlement om de onschendbaarheid van 138 parlementsleden op te heffen.

De Turkse president Erdogan hamerde er dan weer op dat er een eerlijkere verdeling van de lasten moet zijn wat de opvang van vluchtelingen betreft. «Het huidige systeem voldoet niet», aldus Erdogan. «De lasten worden gedragen door een aantal landen, terwijl iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen.»

Eerder dit jaar heeft de EU een vluchtelingenakkoord gesloten met Turkije dat bepaalt dat alle vluchtelingen die op de Griekse eilanden aankomen terug naar Turkije worden gestuurd. In ruil moet Europa Syrische vluchtelingen uit Turkse kampen laten overkomen en moet er onderhandeld worden over de toetreding van Turkije tot de EU. Omdat Europa Turkije niet zomaar het EU-lidmaatschap verleent, dreigt Turkije ermee niet meer mee te werken. «Als ze doorgaan met zo'n houding, zouden wij wel eens erg drastische beslissingen kunnen nemen», aldus een woordvoerder van Erdogan aan de Turkse staatstelevisie TRT.

De humanitair conferentie in Istanboel heeft als doel nieuwe financiële middelen vrij te maken en wereldleiders te stimuleren meer te doen voor vluchtelingen. Momenteel zijn wereldwijd zo'n 125 miljoen mensen aangewezen op voedsel- of medische hulp. Bijna de helft van hen is ontheemd of op de vlucht.

Foto AFP / O. Kose