Met deze tips verklein je je afvalberg

We produceren een kilo huishoudelijk afval per dag en per persoon. Tel daar nog eens elk jaar 3.500 kilo industrieel afval bij uit de productie van onze consumptiegoederen, en de weg naar zero waste lijkt nog heel lang. Toch zijn er oplossingen genoeg om onze vuilnisbak én ons budget wat te verlichten. Hier zijn alvast enkele tips om je footprint actief te verkleinen.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Anders consumeren

Marie Lefèvre en Herveline Verbeken schrijven in hun nieuwe boek: "Moderne culturele gewoontes leren ons van kindsbeen af al reflexen van overconsumptie aan." Om van die slechte gewoonten af te komen, moeten we anders gaan winkelen. Vergeet die verleidelijke maar misleidende ‘3+1 gratis' promoties. Om verantwoord te consumeren en zorg te dragen voor de planeet én je portemonnee, koop je best alleen wat je echt nodig hebt. Kijk voor je je boodschappenlijstje maakt dus even in de frigo en kasten. En houd je aan je lijstje!

Vermijd plastic verpakkingen

De overgang naar een leven met zero waste gaat ook gepaard met je keuze van producten en de plek waar je ze koopt. Wil je een uitpuilende vuilnisbak vermijden? Koop dan zo weinig mogelijk plastic verpakkingen en wegwerpproducten. Er zijn vandaag de dag meer en meer winkels waar je voedsel in bulk kan kopen. Of koop rechtstreeks bij kleine, lokale producenten. En gebruik stoffen tassen of glazen bokalen om ze in te pakken (zo kan je vlees van bij de slager meteen invriezen). Steeds meer consumenten doen het, dus probeer het zeker eens in je buurtwinkel. Het is een geste die zeker en vast gewaardeerd wordt!

... en wegwerpproducten

Pennen, shampoostaaltjes, visitekaartjes, plastic zakken… Elke dag worden we bestookt met promoproducten, zegt Bea Johnson, de oprichtster van de Zero Waste-beweging. Door die aan te nemen, creëren we onvermijdelijk een vraag naar meer. Voor elk wegwerpproduct bestaat trouwens een duurzaam equivalent. Al gehoord van een tawashi, bijvoorbeeld? Da's een milieuvriendelijke schuurspons die je zelf kan maken. Of wat dacht je van roestvrijstalen stro of herbruikbare wattenschijfjes om je te ontschminken?

Composteren

Foto Cristovao

Wist je dat ongeveer een derde van onze vuilnisbak bestaat uit organisch afval, dat als meststof kan gebruikt worden? Onze voedselrestjes kunnen dus perfect een tweede leven krijgen. Groente- en fruitschillen en bepaald tuinafval zijn uitstekende compost voor planten en dieren. Met compacte, ondoorschijnende bakken (vierkant, rechthoekig of rond) van gerecycleerd plastic kan je ook makkelijk composteren op je balkon of zelfs in je keuken. De kleine compostwormpjes vind je in tuincentra of op internet.

Je eigen producten maken

Wat Marie-France Farré betreft zijn potentieel kankerverwekkende of allergene stoffen, hormoonverstoorders en synthetische parfums "redenen genoeg om uit onze comfortzone te komen en ons gedrag aan te passen". Marseillezeep, witte azijn, zuiveringszout, essentiële oliën, koffie... Veel heb je niet nodig om je eigen schoonmaakproducten te maken en op een gezonde, verpakkingsloze manier zorg te dragen voor je lichaam. Er zijn talloze recepten online te vinden, "dus iedereen kan zijn eigen welzijn in handen nemen, door gebruik te maken van slow cosmetica en minimalistische producten".

Foto Bae Johnson

Geef je spullen een tweede leven

Apparaten, kleding, materialen… Waarom zou je ze weggooien als ze nog bruikbaar zijn? Heel wat voorwerpen zijn makkelijk te herstellen of op een andere manier nog wat langer nuttig in je huishouden. Koop er dus niet meteen nieuwe. Kan je ze écht niet meer gebruiken? Geef ze dan een tweede leven en schenk ze aan een goed doel of verkoop ze op een tweedehandssite. Je wint er tijd, plaats en geld mee om te experimenteren met een nieuwe, leuke vorm van zero waste-aankopen: ervaringen.

Ervaringen en minimalisme

Door materialisme overboord te gooien, bespaar je niet alleen een pak geld. Het laat je ook toe te focussen op belangrijkere dingen in het leven. "Op een minimalistische levenswijze", zo schrijft Elodie-Joy Jaubert. "Minimalistische mensen streven ernaar zich te ontdoen van collectief denken en van overconsumptie. Ze willen hun leven enkel organiseren rond wat belangrijk is voor hun welzijn en voor hun échte behoeften."

Een andere manier van consumeren dus, gebaseerd op het verlangen te experimenteren of activiteiten te geven zoals een filmavondje, een parachutesprong of een reis. Met een immaterieel cadeau schenk je een onvergetelijke ervaring, in plaats van iets wat meteen in een hoekje van de kast verdwijnt. Misschien is een zero waste lifestyle wel hét geheime ingrediënt voor een gelukkig leven?

Laura Sengler