Metro test nieuw vervoersmiddel
«Sorry dat ik te laat ben. We hadden net nog een klant in de winkel die een Bzziii wou kopen», begroeten Isabelle en haar man Pat me. Tussen hun voeten bevindt zich een elektrisch aangedreven wiel, met aan de zijkant twee uitklapbare pedalen om op te staan. De Bzziii.
Het hypermoderne voertuig komt uit Japan, China en de Verenigde Staten. «Het principe is eenvoudig», vertelt Isabelle. «Als je vooruit leunt, beweegt het apparaat vooruit. Hoe meer je duwt, hoe sneller je gaat. Om te draaien, beweeg je je schouders naar links of naar rechts. Het werkt heel intuïtief.»
Het toestel kost zo'n 499 euro, weegt 6 kilo en kan een snelheid halen van 16 kilometer per uur. Om de Bzziii op te laden, steek je gewoon de stekker in het stopcontact. Met één oplaadbeurt kan je 15 kilometer rijden. «Het is net een eigen taxi, maar dan compacter en ecologischer.»
Het toestelletje is vooral handig voor pendelaars, maar Isabelle durft ook groter dromen. «In Londen wordt het ook gebruikt door postbodes. Waarom kan dat binnen enkele jaren hier niet? Ik ben er van overtuigd dat compacte mobiele vervoersmiddelen de toekomst zijn», zegt Isabelle vastberaden.
Met de Bzziii rijden lijkt kinderspel als Pat het doet. Ontspannen slalomt hij in het station tussen de treinreizigers door. Is het echt zo makkelijk? Tijd om het zelf te proberen. Aarzelend en steunend op de arm van Pat stap ik op de pedalen. «Ik heb zelf absoluut geen evenwicht. Dus als ik het kan, jij ook», stelt Isabelle me gerust. Al hobbelend rij ik verkrampt enkele meters over het perron.
«Het is net als leren fietsen», lacht Pat. «Je moet de balans en de techniek vinden, en tegelijk moet je je er relax op voelen.» Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Na een tijdje voel ik me echter meer ontspannen, gaat de Bzziii steeds sneller en merk ik dat het rijden steeds beter lukt. Toegegeven, rijden met de Bzziii is spannend en plezierig.
Ondertussen probeer ik me niets aan te trekken van de verbaasde blikken, tot een nieuwsgierige toeschouwer het ook eens wilt proberen. Maarten, de jonge student, reageert enthousiast.«Dat toestel is vree wijs, maar wel moeilijk om te leren», zegt hij met een Gents dialect. Ik kan hem daar alleen maar gelijk in geven.
(Liesbeth De Corte)