MH17: één jaar, nul antwoorden

Precies één jaar na de ramp met vlucht MH17 is nog steeds niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de crash. De vraag om een internationaal tribunaal op te richten wordt intussen door de Russen afgewezen. 
door
Eldrid
Leestijd 2 min.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines had 298 mensen aan boord toen hij op 17 juli 2014 boven het oosten van Oekraïne werd neergehaald. Alle inzittenden, hoofdzakelijk Nederlanders en ook een zestal Belgen, kwamen op het leven. Vermoedelijk werd het vliegtuig, dat van Schiphol op weg was naar Kuala Lumpur, neergeschoten door een BUK-raket van de pro-Russische rebellen.

Nederland, België, Australië, Maleisië en Oekraïne hebben eerder deze week de VN-Veiligheidsraad in New York gevraagd om een internationaal tribunaal op te richten om de verantwoordelijken voor de ramp te vervolgen. De Veiligheidsraad buigt zich dinsdag over de kwestie, maar naar alle waarschijnlijkheid zal Rusland daar zijn vetorecht gebruiken. De Nederlandse premier Mark Rutte had de Russische president Vladimir Poetin aan de lijn over de zaak, maar die laatste liet weten een VN-tribunaal «contraproductief en prematuur» te vinden.

Schadeclaim

Intussen hebben de nabestaanden van achttien slachtoffers in de VS een schadeclaim ingediend tegen rebellenleider Igor Strelkov, ook bekend als Igor Girkin. Aangezien hij commandant was van de separatisten in het gebied waar MH17 is neergehaald, stellen de families hem persoonlijk verantwoordelijk voor de ramp.

In totaal eisen ze 900 miljoen dollar van de Rus. Het gaat niet om nabestaanden van Nederlandse slachtoffers, die wachten tot het onderzoek is afgerond. In de aanklacht staat dat Strelkov de opdracht gaf tot het beschieten van het vliegtuig met goedkeuring van het Kremlin.

De rebellenleider vestigde de aandacht op zichzelf toen hij net na de ramp op Facebook opschepte over het neerhalen van een transportvliegtuig van het Oekraïense leger. Toen bleek dat een passagiersvliegtuig was geraakt, werd het bericht snel verwijderd.

Vandaag wordt in Hrabove, het dorp waar MH17 neerstortte, de crash herdacht met een kerkdienst en een korte processie. In Nederland wordt de nationale herdenking in besloten kring gehouden.