Michel: "Er is een crisis in Spanje, niet in België"
De Kamercommissie Binnenlandse Zaken zat afgeladen vol voor het actualiteitsdebat over de Catalaanse crisis. Tal van Belgische en Spaanse journalisten waren afgezakt om te horen wat de premier te vertellen had over de afgelopen weken. Op 30 oktober kwam de afgezette minister-president van Catalonië Carles Puidgemont samen met vier van zijn ministers naar Brussel. Na een internationaal aanhoudingsbevel van Spanje werd het gezelschap door de Belgische politie gearresteerd.
Democratisch rendez-vous
Michel benadrukte dat hij sinds de eerste dag opgeroepen heeft tot een politieke dialoog in Spanje. Enkel zo kan er een duurzame politieke oplossing komen, zei de premier, verwijzend naar "onze eigen interne ervaring", onder meer in de communautaire dossiers. Hij hoopt dat de verkiezingen van 21 december in Catalonië "een democratisch rendez-vous zullen zijn".
De premier erkende dat de Catalaanse crisis in België reacties heeft uitgelokt. Na de aankomst van de voormalige Catalaanse premier in ons land heeft Michel de regeringsleden discretie gevraagd tot hij uitleg bekomen had over de reden van de komst van Puigdemont naar België. Die uitleg heeft hij intussen gekregen. "De regering heeft sinds dinsdag een positie van gezond verstand ingenomen: Puigdemont is een Europese burger met rechten en plichten, zonder privileges."
"Nog een paar borden paëlla eten"
Van de oppositie kwam er veel kritiek op de uitgesproken positie die N-VA had ingenomen, tegen de vraag van Michel in. "Wie van de Spaanse crisis een Belgische crisis wil maken, moet nog een paar borden paëlla eten", reageerde Peter De Roover (N-VA) daarop. Andere partijen mengen zich in de Spaanse interne aangelegenheden door te pleiten voor de eenheid van Spanje, vond hij.
De Spaanse premier Mariano Rajoy kon zich volledig vinden in de verklaringen van Michel. "We moeten de rechtsstaat en dus ook de onafhankelijkheid van de Belgische en Spaanse rechters respecteren", zei hij op Twitter. Hij sluit zich volledig aan bij zijn Belgische collega, die zijn "enige gesprekspartner in België" is.