Michel hamert op "steeds efficiëntere Unie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Twee weken voor de Europese verkiezingen zijn de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie samengekomen in het Roemeense Sibiu om na te denken over de marsrichting voor de komende vijf jaar. Meer macht voor het Europese niveau lijkt niet aan de orde. "Wat telt is meer efficiëntie", zo verklaarde premier Charles Michel bij zijn aankomst op de informele top. "Er zijn bevoegdheden op Europees niveau. We moeten die instrumenten meer gebruiken in een logica van efficiëntie", stelde Michel. Hij stipte een aantal prioritaire domeinen aan waar "een steeds efficiëntere" EU die meerwaarde moet leveren: economische ontwikkeling en de versterking van de eurozone, samenwerking op vlak van veiligheid en defensie, een migratiebeleid gesteund op strengere controles van de Europese buitengrenzen, solidariteit en kanalen voor legale migratie, en de aanpak van klimaatverandering.

Wie dat Europese beleid de komende jaren vorm moet geven, blijft koffiedik kijken. Toch wordt ook in Sibiu al volop gepraat over de aanduiding van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Het is aan Michel en de andere regeringsleiders om een kandidaat voor te dragen. Hij of zij moet vervolgens het vertrouwen krijgen van een absolute meerderheid in het Europees Parlement. "We zullen na de verkiezingen zien wie een vorm van legitimiteit kan hebben", zei Michel. "We moeten rekening houden met het signaal vanuit het Europees Parlement, en dus van de kiezers. We moeten in dialoog gaan met het Europees Parlement, niet enkel over de topjobs, maar ook over het programma."

Zelf profileert Michel zich niet als kandidaat voor een Europese topfunctie. "Ik ben kandidaat voor de verkiezingen in België. Ik ben kandidaat om een positieve rol te spelen voor de toekomst van ons land", klonk het. Als liberaal gooide Michel wel bloemetjes naar de Nederlandse premier Mark Rutte en Margrethe Vestager, de Deense eurocommissaris voor Concurrentie die geldt als de voornaamste liberale kandidaat voor de opvolging van Jean-Claude Juncker. "Ze heeft ervaring en is vastberaden. Er zijn veel goede kandidaten in de liberale familie."

bron: Belga