Militairen mogen patrouilleren en controleren
Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) gaf vanmorgen toelichting bij het nieuws op de Franstalige zender Bel-RTL. De beslissing om militairen meer taken te geven is woensdag genomen door de Nationale Veiligheidsraad en gisteren in werking getreden. Op dat moment was nog dreigingsniveau 4 van kracht, maar de maatregel blijft gelden onder niveau 3.
De militairen mogen patrouilleren en indien nodig bagage en rugzakken controleren. Dat zal gebeuren onder direct commando van politieagenten, die ook fysiek aanwezig moeten zijn in de nabije omgeving van de militairen. Tot nog toe voerden de militairen enkel "statische" opdrachten uit, bewakingsopdrachten waarbij ze zich niet verplaatsen.
Na de aanslagen van dinsdag is het aantal ingezette militairen verhoogd van 740 naar ruim 1.000. Het is de bedoeling om in de komende dagen en weken dat aantal opnieuw af te bouwen naar 740. Volgens Vandeput is de extra inzet van militairen "een organisatorische uitdaging die weegt op het leger".
"IS bestrijden waar ze zich bevinden"
Vanaf juli zijn er opnieuw Belgische F-16's actief boven Irak in de strijd tegen IS. De aanslagen In Brussel zullen ongetwijfeld in de komende dagen en weken het debat aanwakkeren over de vraag of ons land ook in Syrië de terreurbeweging moet bombarderen.
Vandeput hield zich daarover tot nog toe op de vlakte. Nu zegt hij duidelijk dat hij voorstander is. "We bekijken dat binnen de regering. Maar mijn persoonlijke mening is dat we Daesh (hij gebruikt de Arabische benaming voor IS, red.) moeten bestrijden waar ze zich bevinden, hier en elders."
Noodtoestand
Vandeput pleit tot slot voor de creatie van een noodtoestand, zoals die in Frankrijk werd afgekondigd na de aanslagen van november in Parijs en waardoor er meteen strenge antiterreurmaatregelen van kracht werden. In ons land bestaat geen gelijkaardig concept. "Het zou de zaken sneller doen verlopen, men kan dan onmiddellijk de nodige maatregelen nemen", zegt Vandeput.