Minder eerstejaars kiezen voor universiteit
Drie weken voor de start van het academiejaar zijn er 10% minder inschrijvingen van eerstejaars bij de Vlaamse universiteiten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Zo registreerden de UHasselt (15%), de KU Leuven (11%) en de UAntwerpen (5%) lagere aantallen. "Het zijn natuurlijk voorlopige cijfers, maar we wisten dat de groei van de voorbije jaren niet kon blijven duren. De komende weken zal het wel nog verbeteren, maar de huidige achterstand maken we niet meer goed", voorspelt Koen Santermans van de UHasselt aan De Standaard.
Bij de hogescholen lopen de inschrijvingen dan weer als een trein. Zo tekent Karel de Grote Hogeschool een stijging van 3% op, bij Thomas More gaat het om 6% en bij Hogeschool Gent zelfs om 7%. "We zijn voorzichtig positief, maar het ziet er zeker goed uit", reageert Johan Persyn van HoGent tevreden. "We zien ook dat de late start van het academiejaar studenten aanzet tot het langer uitstellen van hun studiekeuze dan andere jaren. Dus we blijven voorzichtig."
Keuzestress
Keuzestress zorgt ervoor dat studenten hun beslissing langer uitstellen, zo blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad. Dat terwijl de 18-jarigen nooit meer begeleiding kregen in de vorm van proeflessen, oriënteringsproeven, infodagen en persoonlijke begeleiding. "De kansen en mogelijkheden zijn eindeloos, maar als je faalt is dat je eigen schuld. Die verpletterende verantwoordelijkheid kan bijzonder verlammend werken", verklaart ontwikkelingspsycholoog van de UGent Bart Soenens.
Uit een studie van de KU Leuven blijkt bovendien dat studenten die later de knoop doorhakken een grotere kans hebben om te mislukken. Begin er dus op tijd aan, raden studiebegeleiders aan.