Minder mensen raken besmet met hiv

Ons land telde vorig jaar dagelijks 2,7 nieuwe hiv-patiënten. Dat is minder dan het jaar voordien, maar de diagnoses bij homoseksuele mannen stegen wel.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Hiv - het virus dat aids veroorzaakt - treft in ons land nog steeds vooral twee groepen: mannen die seks hebben met mannen en heteroseksuele mannen en vrouwen die afkomstig zijn van Sub-Sahara-Afrika. Maar de ziektecijfers van de groepen evolueren in tegenovergestelde richting.

Uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) blijkt dat vorig jaar gemiddeld 2,7 mensen per dag de diagnose van hiv te horen kregen. Dat is 4,7% minder dan het jaar voordien, toen er ook al een daling was. Infecties na heteroseksuele seks namen tussen 2012 en 2015 af, tot zelfs met 11% tussen 2014 en 2015. Bijna de helft (45%) van de vorig jaar geteste heteroseksuelen was afkomstig van Sub-Sahara-Afrika.

Minder goed nieuws valt er te melden over het aantal homoseksuele patiënten. Dat steeg met 5% tegenover 2014. "Terwijl de afgelopen vijftien jaar een opwaartse trend werd gezien, was er vorig jaar een daling die zich in 2015 niet heeft voortgezet", stelt het WIV. Deze groep is nu goed voor 50% van de diagnoses.

In Vlaanderen daalt het aantal nieuwe hiv-diagnoses wel, al gaat het daar om veeleer lage aantallen. Het WIV kwam ook nog met een waarschuwing: Het aantal diagnoses blijft hoog en komt niet altijd overeen met het effectieve aantal besmettingen.

Sensoa trekt een gemengd positieve conclusie uit de cijfers. "We denken dat de combinatiepreventie aanslaat. Dat gaat dan om de klassieke middelen, zoals het verspreiden van condooms, campagnes rond veilig vrijen, maar ook mensen aansporen om zich te laten testen", zegt Boris Cruyssaert. "Ook medicatie is een element. Die doet de virale lading in een persoon dalen, wat de kans op overdracht bij onbeschermde seks verkleint. Zo'n 96% van wie wordt opgevolgd in referentiecentra, heeft een gecontroleerde virale lading."