MOBILITY. Bakfiets of kinderzitje? Zo neem je je kinderen veilig mee op de fiets
De consumentenorganisatie voerde tests uit om te zien hoe goed kinderen beschermd zijn bij een ongeval wanneer ze met hun ouders op de fiets meerijden. De kinderfiets die wordt vastgehaakt aan de achterkant van de fiets van de volwassene, bleek daarbij de minst veilige optie. Bij de crashtest werden de benen en het bekken van de dummy’s direct geraakt, waarna ze op hun hoofd op het asfalt vielen.
Schelp biedt bescherming
In een bakfiets daarentegen werden de testpoppen niet meteen geraakt door de auto. Na de initiële klap viel de bakfiets om en schoof die over de gladde zijwand van de houten bak nog een stukje verder. Bij deze test sloten de veiligheidsgordels door de klap niet meer goed aan, waardoor een van de twee dummy’s uit de bak viel.
In de fietsstoeltjes op de bagagedrager kregen de dummy’s de geringste schok te verduren. Ze vielen wel van grotere hoogte, maar de schelp bood een zekere bescherming wanneer ze de grond raakten en verder schoven over de weg.
In een overdekt karretje achter de fiets ondergingen de dummy’s door de lage zitpositie een behoorlijk hevige schok bij de botsing. De aanhangkar kwam op haar zij terecht, maar het frame bleef intact en de dummy’s werden door de gordels stevig op hun plaats gehouden.
Helm en veiligheidshesje
«Eender hoe je je kind op de fiets vervoert, bij een ongeval is het nooit 100% beschermd tegen schokken en letsels», zegt Test Aankoop. De organisatie benadrukt dat de testen aantonen hoe cruciaal het is dat het kind een helm op heeft en zorgvuldig is vastgeklikt. «Het risico op een aanrijding kan worden beperkt door defensief te rijden en kinderen extra te doen opvallen in het verkeer met een fluo veiligheidshesje, een kleurig vlaggetje op de fietskar of het aanhangfietsje en goede fietsverlichting», aldus nog Test Aankoop.