Moeder zoekt en vindt donor die haar kind gered heeft van de dood
.
Renée Van Tricht (foto links), oprichtster van de Belgische tak van DonaDona, vertelt over de orgaantransplantatie bij haar zoon (rechts) en de zoektocht naar de donorfamilie. «Mijn zoon Kurt is geboren in 1983. Na zes weken bleek dat hij aan een leveraandoening leed. Twee en een half jaar lang was hij ten dode opgeschreven.»
Uiteindelijk kon er toch een levertransplantatie worden uitgevoerd. Een doorbraak die heel wat gemengde gevoelens losmaakte bij Renée. «Langs de ene kant ben je enorm blij en dankbaar, want je kind is gered. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Een andere familie is immers hun kind verloren.»
«De jaren daarop bleef ik voortdurend denken aan die andere familie. Na 18 jaar heb ik de knoop doorgehakt en ben ik op zoek gegaan naar de donorfamilie. Ik moest en zou het graf vinden van het jongetje dat het leven van Kurt had gered om er bloemen te leggen.» Uiteindelijk bleek dat jongetje Sergio te zijn uit een dorpje niet ver van Barcelona. «In 2003 ben ik naar Spanje vertrokken, en kon ik eindelijk bloemen op het graf leggen en mijn dankbaarheid uiten»
Een jaar later is Renée er zelfs in geslaagd om samen met Kurt de ouders van Sergio te ontmoeten. «Dat was een fantastisch moment. We werden ongelofelijk hartelijk ontvangen. De ouders zeiden Ons huis is jullie huis', maar tegelijk vroegen ze ook waarom we 18 jaar lang gewacht hebben om hen te zoeken.» Ondertussen zijn ze naar eigen zeggen één grote familie. «We bellen en gaan regelmatig op bezoek bij elkaar. Barcelona is zelfs Kurts tweede thuis geworden. Het voelt nu aan alsof de cirkel rond is.»
Dat leidde ertoe dat Renée de Belgische poot van DonaDona heeft opgericht. Zowel orgaandonors als -ontvangers kunnen zich op de site registreren en melden dat ze contact zoeken met de andere partij. «Als er een match uit de bus komt, kan ik die mensen begeleiden en bij elkaar brengen».
Daarnaast wil Renée orgaandonatie bespreekbaar maken. «De wet van orgaandonatie dateert al van 1986. Alles evolueert, waarom deze wet dan niet?» Concreet pleit ze ervoor om de anonimiteit bespreekbaar te maken enkel en alleen als beide families dat wensen. «De donorfamilie ontmoeten is het beste wat ons ooit overkomen is. Ik kan andere families van donoren alleen maar hetzelfde wensen.»
(ldc)