Mogelijk 1.900 afvloeiingen, maar ook 1.250 aanwervingen bij Proximus (Peeters)

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het transformatieplan van Proximus zou sprake zijn van 1.900 afvloeiingen, maar ook van 1.250 aanwervingen. Dat zei minister van Werk Kris Peeters (CD&V) na overleg tussen premier Charles Michel, de ministers van Werk en Telecom en de top van het telecombedrijf. Volgens Peeters zijn het cijfers die nog "niet vaststaan". De regering verwacht in de komende uren nog verdere verduidelijking over het plan.

Na mediaberichten over mogelijk banenverlies bij Proximus had de eerste minister ceo Dominique Leroy en voorzitter Stefaan De Clerck uitgenodigd om tekst en uitleg te komen geven. "Men heeft gezegd: we gaan langs de ene kant mensen aanwerven, men spreekt in die filialen van meer dan 1.250, en langs de andere kant kijken we hoe we mogelijks 1.900 mensen moeten of kunnen laten afvloeien", zei Peeters. "Men heeft ook gezegd dat die 1.900 nog niet vaststaan. Het is een delicate situatie".

"Het is belangrijk om te zeggen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en dat we zeer bezorgd zijn over het mogelijk banenverlies", zei Peeters.

Minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld) zegt dat het nog niet duidelijk is hoeveel banen op het spel staan. Volgens de minister moet het transformatieplan toelaten dat Proximus competitief blijft in de snel veranderende digitale markt. "We hebben meer informatie gevraagd over wat de impact daarvan is en op welke manier dat dit over de komende jaren zal worden uitgevoerd".

"Er zullen nieuwe profielen nodig zijn bij Proximus om zich voor te bereiden op die veranderende markt. Men zal in elk geval moeten aanwerven om nieuwe profielen te hebben. Aan de andere kant zal ook sociaal overleg nodig zijn", zei De Backer.

"Er zijn een aantal cijfers besproken geweest. We hebben daar nu verduidelijking over gevraagd. Het is een beursgenoteerd bedrijf, dus ik hou de gesprekken daarover confidentieel. Maar we zijn aan het kijken hoe we Proximus competitief kunnen houden en kunnen laten groeien en dat we sociaal overleg verwachten om te kijken hoe dat kan gebeuren", aldus De Backer. Volgens hem is het belangrijk dat "men kijkt naar het personeel en sociaal overleg opstart om de harde ontslagen tot een minimum te beperken of af te wenden".

bron: Belga