On the move, wat te doen bij een aanrijding?
Autorijden, fietsen en wandelen, het zijn leuke dingen om te doen. Maar er zijn ook gevaren aan verbonden. Want het verkeer wordt steeds drukker en hierdoor neemt de kans op een aanrijding toe. Zo is het aantal verkeersongelukken in het 3e kwartaal in Nederland bijvoorbeeld explosief toegenomen in vergelijking met het 3e kwartaal over 2021.
In dit artikel informeren wij u over wat nu te doen na een verkeersongeluk. Want een aanrijding roept logischerwijze diverse vragen op. Wie is er aansprakelijk en wat moet ik doen als ik ben aangereden? Welke letselschade bedragen komen voor vergoeding in aanmerking als ik betrokken ben bij een auto ongeluk, ben aangereden op de scooter of betrokken ben geraakt bij een fietsongeluk?
5 tips bij een aanrijding
Bent u aangereden? U moet dan bewijzen dat de tegenpartij schuldig is aan het ongeluk. Want alleen als een ander schuldig en aansprakelijk is voor uw letselschade, kunt u aanspraak maken op een letselschade vergoeding.
Wilt u de kans vergroten dat u succesvol uw letselschade kunt claimen op de aansprakelijke partij? Hieronder vindt u 10 tips:
- Vul altijd schadeformulier in. Op een schadeformulier kunt u belangrijke informatie kwijt. Bijvoorbeeld welk letsel u heeft opgelopen en de verzekeringsgegevens van de partijen die bij het verkeersongeluk betrokken zijn geraakt. Maar u kunt ook tekenen wat er is gebeurd op de situatieschets. Duidelijk wordt dan wat er precies is gebeurd.
- Vul het schadeformulier ook in bij een fietsongeluk in. Veel mensen denken dat een schade-aanrijdingsformulier alleen ingevuld hoeft te worden bij een auto ongeluk. Maar ook bij een fietsongeluk kunt u duidelijk aangeven wat u is overkomen en welk letsel u aan de aanrijding over hebt gehouden. Dit geldt als u als fietser aangereden bent door een auto, maar ook bij een aanrijding tussen fietsers.
- Zorg ervoor dat de tegenpartij het schadeformulier ondertekend. Een door beide partijen onderteken schadeformulier is van dwingend recht tussen partijen. De inhoud van het schadeformulier staat door ondertekening met andere woorden vast tussen partijen.
- Bel de politie bij onraad en doorrijden na een aanrijding. Weigert de tegenpartij het aanrijdingsformulier in te vullen of is er sprake van doorrijden na een aanrijding? Bel dan altijd de politie. Doe dit ter plaatse! De politie kan de toedracht dan onderzoeken en vaststellen of proberen de doorgereden tegenpartij te verhalen. De resultaten van het politieonderzoek worden in een proces verbaal gezet zodat u dit kunt opvragen en aan uw letselschade advocaat kunt geven.
- Schakel een letselschade advocaat in. Een letselschade advocaat weet precies wat nodig is om uw letselschade te claimen op de aansprakelijke partij. U hoeft dan zelf nikst te doen en u weet zeker dat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.
Welke letselschade wordt vergoed?
Bent u aangereden en is de tegenpartij aansprakelijk? Dan kunt u een letselschadevergoeding eisen. Deze bestaat uit alle materiële schade zoals medische kosten, inkomensschade door arbeidsongeschiktheid en reiskosten. Daarnaast maakt u aanspraak op een smartengeldvergoeding. Dit is een schadevergoeding voor pijnklachten, angstklachten en bijvoorbeeld ontsierende littekens die u door het ongeluk hebt opgelopen.