MOVIES. Docville Leuven start vandaag: de zes documentaires om naar uit te kijken
Inclusief (nationale selectie)
Als je iemand in de familie hebt die in het onderwijs staat, heb je ongetwijfeld al gehoord over het fameuze M-decreet'. Die ingreep van de overheid wil kinderen met speciale noden een plaats gunnen in normale' klassen. De uitdagingen zijn groot, maar hoe ziet de realiteit eruit? Dat is wat regisseur Ellen Vermeulen probeert te tonen in Inclusief', die de kijker meeneemt naar een klas waar verschillende soorten leerlingen de banken delen. Het levert een verhelderende blik op.
Midnight Family (Internationale Selectie)
Wil je een cijfer horen om van achterover te vallen? Mexico City telt 9 miljoen inwoners en minder dan 45 publieke ziekenwagens. De catastrofale uitkomst is snel berekend. De openbare gezondheidszorg krijgt weliswaar de steun van allerlei privé-ambulances, maar die kampen zelf ook met allerlei problemen. Midnight Family' richt de camera op een gezin dat zijn brood verdient met een eigen ziekenwagen. De concurrentie is echter groot en de gevolgen zijn navenant. En het is niet eens zeker dat ze betaald zullen worden voor hun werk.
They Shall Not Grow Old (Spectrum)
Na de herdenkingen van vorig jaar staat de Eerste Wereldoorlog weer stevig in ons collectieve geheugen gegrift. Maar omdat de beelden van toen in zwart-wit zijn, is er toch altijd een afstand met die Grote Oorlog. Lord of the Rings'-regisseur Peter Jackson past daar in They Shall Not Grow Old' een mouw aan door de zwart-witbeelden in te kleuren, en het resultaat is adembenemend. Plots sta je mee in de modderige loopgraven en krijgen al die jonge soldaten een stem en een persoonlijkheid.
One Child Nation (weten en geweten)
Eén kind per gezin. Dat was 40 jaar lang de harde wet in China, in een poging om de bevolkingsexplosie in de hand te houden. Achter dat ideaal schuilt echter een huiveringwekkende realiteit die tot vandaag voelbaar is. Co-regisseur Nanfu Wang baseert zich voor One Child Nation' op haar eigen jeugd, als dochter van een boerengezin dat gebruik kon maken van een uitzonderingsregel om een tweede kind te krijgen. Maar er hing ook een gruwelijk prijskaartje aan vast.
Marianne & Leonard: Words of Love (love factually)
Elke artiest heeft zijn of haar muze. In het geval van singer/songwriter Leonard Cohen heette die muze Marianne Ihlen, vereeuwigd in het lied So Long, Marianne'. De liefdesrelatie tussen Cohen en Ihlen in de jaren 60 was echter even woelig als hartstochtelijk. In zijn documentaire blikt regisseur Nick Broomfield (Kurt & Courtney') terug op die romance en hij creëert tegelijk een beeld van de heersende tijdsgeest en van een essentiële periode uit Cohens carrière.
The Panama Papers (Press Under Pressure)
Dertig jaar geleden was Alex Winter de kompaan van Keanu Reeves in de slackerkomedie Bill & Ted's Excellent Adventure'. Vandaag maakt hij stevige documentaires, vaak met technologie en privacy als onderwerp. The Panama Papers' staat met beide voeten in die twee thema's. De openbaring dat steenrijke bedrijven belastingen ontduiken door een groot deel van hun winsten naar belastingparadijzen door te sluizen, is niet meteen wereldschokkend. Maar Winter gaat nog een stap verder en legt een heel systeem bloot.
Docville, van 27 maart tot en met 4 april in Leuven. Alle info: www.docville.be.
Ruben Nollet / @rubennollet