MOVIES. Frederike Migom over haar debuut 'Binti': "Mijn personages zijn meer dan mensen zonder papieren"

Met de jeugdfilm ‘Binti' is actrice/cineaste Frederike Migom aan haar eerste langspeelfilm toe. Ze koos voor een warm verhaal over een heet hangijzer: het leven van illegale migranten in België.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Waar en hoe is ‘Binti' ontstaan?

Frederike Migom: "De allereerste kiem was het idee dat er kinderen zijn die hier geboren worden, hier opgroeien, hier hun wortels leggen, hier verplicht naar school gaan, maar die toch worden teruggestuurd naar het land waar hun ouders vandaan komen. Het leek me interessant om die problematiek te benaderen vanuit het standpunt van een kind. Een paar jaar geleden werkte ik ook aan een project waarvoor ik research deed op een school in Brussel. Dat project is uiteindelijk in het water gevallen, maar ik hoorde in die klas wel veel verhalen over situaties zoals in 'Binti' en hoe moeilijk een kind die kan vatten. Dat gaf me zin om een film te maken die het allemaal wat tastbaarder zou maken."

Die problematiek is pijnlijk maar ‘Binti' is net heel zonnig. Dat verwacht je niet.

"Die balans was moeilijk om te vinden. Maar ik wou de hele problematiek eerder benaderen als een administratief probleem. Het bepaalt niet wie die mensen zijn. Mijn personages zijn meer dan enkel mensen zonder papieren. Binti is een kind dat naar school gaat, met dromen en verlangens. Daarom is dit ook totaal geen donkere film. ‘Binti' is zomers en kleurrijk, met veel elektronische muziek."

Binti maakt YouTube-filmpjes en droomt van een carrière als vlogger. Was je vertrouwd met die wereld?

"Een beetje. In de eerste versie van het script was het Binti's droom om tv-presentatrice te worden. Maar dat idee is veranderd toen ik een documentaire maakte over een Brussels meisje dat rapt, 'Si-G'. Zij was veel bezig met YouTube-filmpjes en dat maakte me heel nieuwsgierig. Ik vroeg me af waarom ze het zo plezierig vond om zichzelf open te stellen op het internet. YouTube staat ook in schril contrast met onze samenleving. YouTube kent per definitie geen grenzen en iedereen is er welkom, terwijl onze maatschappij net heel begrensd is. Daar beslist iemand anders of je er al dan niet mag wonen."

Ruben Nollet / @rubennollet