Na tachtig jaar opnieuw Tasmaanse tijger gespot
De Tasmaanse tijger of buidelwolf was een van de grotere vleesetende buideldieren in Australië voordat de Britse kolonisten op het eiland arriveerden. Wetenschappers gingen ervan uit dat het laatste exemplaar in 1936 stierf in een dierentuin op het eiland Tasmanië. Daardoor heeft de dierensoort een soort van mythische status verworven.
Camera's geïnstalleerd
Recent meldden een voormalige parkwachter en een toeristenbegeleider dat ze een Tasmaanse tijger gespot hadden op het noordelijke schiereiland Cape York. Onderzoekers installeren daarom vijftig camera's in de hoop de geruchten te kunnen bevestigen.
De observaties waarbij het dier werd opgemerkt, gebeurde telkens s nachts. In een geval ging het zelfs om vier dieren tegelijkertijd, op een afstand van ongeveer zes meter, terwijl er een zaklamp op gericht was, vertelt professor Bill Laurance, die het onderzoek leidt, aan de Britse krant The Telegraph. We hebben de beschrijvingen van glanzende oogkleur, de grootte en vorm van het lijf en het gedrag vergeleken met de kenmerken andere dieren in het noorden van Queensland zoals dingo's, wilde honden en wilde varkens. Maar die komen niet overeen.
Toch wil Laurance geen voorbarige conclusies trekken. Hij erkent dat de waarnemingen geloofwaardig zijn, maar het lijkt hem sterk dat er nog exemplaren van de dierensoort zouden rondlopen.
Het is trouwens niet de eerste keer dat iemand meldt dat hij de Tasmaanse tijger heeft gezien. Meestal gaat het om vergissingen aangezien het dier veel weg heeft van een wilde kat of hond.