NASA stuurt sperma de ruimte in
NASA gaat experimenteren met sperma in de ruimte. Zo kan er onderzocht worden of het mogelijk is voor de mens om zich voort te planten in het heelal. De bevruchting bij zoogdieren vindt plaats wanneer een spermacel naar een eicel zwemt en de twee samensmelten. De spermacel moet daarvoor eerst geactiveerd worden, sneller gaan bewegen en zich een weg naar de eicel banen. De ruimtevaartorganisatie gaat onderzoeken of dit proces mogelijk is in de ruimte.
Om te weten wat het effect van gewichtloosheid is op menselijk sperma, gaat de NASA een bevroren lading spermacellen van mensen en stieren naar het internationale ruimtestation sturen. Aan boord zullen experimenten uitgevoerd worden om de beweging van de cellen te meten. De astronauten vergelijken hoe beide soorten spermacellen bewegen, waarna er conserveringsmiddelen aan worden toegevoegd en alles weer naar de aarde wordt gestuurd.
Voortplanting op aarde
In de laboratoria van de NASA gaan onderzoekers na hoe het 'ruimtesperma' zich onderscheidt van sperma dat het bevruchtingsproces onder zwaartekracht heeft doorlopen. "Dit onderzoek is de eerste stap om de mogelijkheden van voortplanting bij beperkte zwaartekracht te begrijpen", verklaart de ruimtevaartorganisatie.
Ook voor de voortplanting op aarde is het experiment nuttig. "De unieke omgeving van microzwaartekracht kan processen of verbindingen aan het licht brengen die niet zichtbaar zijn bij zwaartekracht op aarde", zegt de organisatie.