Nationale Bank voorspelt meer koopkracht
De NBB ging tot nu toe uit van een economische groei van 1,5% dit en volgend jaar. Nu is dat 1,5 voor dit jaar en 1,4% voor volgend jaar geworden. In 2020 en 2021 zou dat verder dalen naar 1,3 en 1,2%. Door de internationale onzekerheid zullen de bedrijven trager investeren, denkt de NBB. En de uitvoer vertraagt ook wat.
Werkgevers in België blijven het steeds moeilijker hebben om hun vacatures in te vullen. In Europa staan alleen in Tsjechië nog meer vacatures open ten opzichte van het aantal beschikbare werkzoekenden. «Daarom is het belangrijk dat de hervorming van de arbeidsmarkt voortgaat», klinkt het. Het zou volgens de NBB geen goed nieuws zijn mocht de jobsdeal in de prullenbak verdwijnen.
Werkloosheid historisch laag
De NBB-studiedienst zette nog eens de «blakende gezondheid van de arbeidsmarkt» in de verf. «De werkloosheidsgraad staat op een historisch laag niveau. Er zijn nog periodes geweest met een cijfer op ongeveer dat niveau, maar een lange periode zoals nu is zelden vertoond. En dat kan niet los gezien worden van het gevoerde beleid.» De Nationale Bank verwacht dat er tussen 2018 en 2021 nog 150.000 jobs zullen bijkomen.
Voor de consument is er goed nieuws, want de gemiddelde koopkracht zal in de komende jaren «duidelijk meer» toenemen dan in de voorbije jaren van loonmatiging. Dat zal niet zonder gevolgen blijven voor de consumptie. Die zal geleidelijk aan toenemen, maar met een zekere vertraging.
Waarschuwing voor regering
Voor de regering was er opnieuw een waarschuwing over de begroting. Bij ongewijzigd beleid zal de begrotingstoestand in de komende jaren verslechteren. Dit jaar zou het tekort dalen naar 0,8%. De daling is vooral het gevolg van tijdelijke effecten. Er waren een pak meer voorafbetalingen van vennootschapsbelastingen als gevolg van een verhoging van het tarief in het geval bedrijven onvoldoende voorafbetalingen doen.