Navo bereidt zich voor op strijd met Rusland
Wat is er aan de hand?
De 29 ministers van Defensie van de Navo zijn deze week overeenkomen om een nieuwe commandostructuur op te richten. Dat hoofdkwartier moet de zeeverbindingen tussen Noord-Amerika en Europa verdedigen tegen Russische onderzeeërs. Het is een opmerkelijke beslissing aangezien de organisatie al jaren aan de afbouw van die commando-structuren werkt. Het nieuwe centrum zal niet dezelfde omvang hebben als in de tijde van de Koude Oorlog, maar toch is de beslissing veelzeggend.
Vanwaar komt die beslissing?
Sinds Rusland de Krim in Oekraïne annexeerde in 2014 is de Navo op haar qui-vive. De organisatie ziet Rusland steeds meer als een dreiging. Daarom stuurde ze troepen uit naar Polen en de Baltische staten. Ook een nieuwe commandostructuur moet de veiligheid helpen verzekeren. De nieuwe afdelingen moeten voorbereidingen treffen voor een mogelijke oorlog met Rusland. Eén centrum gaat het transport van Amerikaans militair materiaal over de Atlantische Oceaan in crisistijd regelen en het tweede wordt verantwoordelijk voor de route van West-Europese havens naar Navo-lidstaten aan de oostgrens. De Navo keert daarmee terug naar de tijd van de Koude Oorlog, hoewel secretaris-generaal Jens Stoltenberg eerder al benadrukte dat er "geen nieuwe Koude Oorlog" is.
Hoe gaat het nu verder?
Er is nog niets definitief beslist. De defensieministers legden nog maar de eerste hand aan de nieuwe commandostructuur. Tijdens hun volgende vergadering in februari zullen ze hun werk verderzetten, net zoals tijdens de Navo-top op 11 en 12 juli in Brussel. Stoltenberg is alleszins vastbesloten om het project zo snel mogelijk af te werken. "Onze primaire taak blijft onze bijna één miljard burgers te beschermen tegen hedendaagse dreigingen", zei hij aan het begin van het overleg.