Nederland bereikt akkoord over statiegeld op plastic flessen

Onze noorderburen hebben een historisch akkoord gesloten over het invoeren van statiegeld op plastic flessen. De beslissing kan op gemengde reacties rekenen. 
door
Axelle.Lot
Leestijd 2 min.

Er komt vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flessen in Nederland. Die afspraak heeft de Nederlandse staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven bekendgemaakt. Concreet zou er 10 tot 15 cent statiegeld gerekend worden op kleine flessen plastic frisdrank en water tot één liter. Jaarlijks belanden er 50 tot 100 miljoen kunststof flesjes in zwerfafval. Een aantal dat met het akkoord bijna volledig geëlimineerd zou moeten worden.

Blikjes

Er werd ook lang aangedrongen om blikjes in het akkoord op te nemen, maar dat idee werd afgevoerd. Natuur & Milieu noemt de afspraken een stap in de goede richting, maar betreurt de kleinschaligheid van de wet. "Blikjes hebben een twee keer zo groot aandeel hebben in de berg zwerfafval. Wij zullen ons daarom blijven inzetten om ook daarop statiegeld te krijgen", vertelt Marjolein Demmers, directeur van de milieuorganisatie.

Gemiste kans 

Het akkoord is wel nog onder voorbehoud. Als de verpakkingsindustrie erin slaagt om de hoeveelheid plastic in het zwerfafval te verminderen met 90%, komt er geen statiegeld. Milieuorganisatie Greenpeace beziet dit als een gemiste kans. "De invoer van de taks wordt met twee jaar uitgesteld. Tijd om het milieu boven de belangen van supermarkten te zetten", aldus de organisatie op Twitter.

België

Ook in België woedt er een hevige discussie over al dan niet invoeren van statiegeld, zeker nu de Statiegeldalliantie meer aanhangers heeft. Zij zien de taks als een middel in de strijd tegen het zwerfvuil. Pijnpunt in heel deze kwestie is de verpakking- en distributiesector die de beslissing tegenhoudt. In 2016 werd er nog compromis bereikt met de Vlaamse regering waarin de sectoren zich willen engageren om de totale hoeveelheid zwerfvuil met een vijfde te verminderen tegen 2022.

Uitstellen statiegeld negeert de roep van de samenleving en is een slechte zaak voor het milieu: https://t.co/HEKrcWfUqg pic.twitter.com/ZNQobrG5xQ

— Greenpeace NL (@GreenpeaceNL) March 10, 2018