Negen interessante weetjes over bier voor Internationale Bierdag
Redenen genoeg om het weekend in te zetten met een pint, want het is vandaag Internationale Bierdag. Speciaal voor dit bijzondere moment sommen we negen interessante weetjes op over het alcoholische drankje, waarmee je kan uitpakken bij je vrienden.
door Liesbeth
Leestijd 2 min.
International Beer Day vindt naar goede traditie plaats op de eerste vrijdag van augustus. Deze heuglijke feestdag begon als een lokaal festijn in Santa Cruz, in Californië, maar groeide snel uit naar een internationaal evenement.
Zolang je bier met mate drinkt, kan het drankje positieve effecten hebben. Het zou helpen om nierstenen te voorkomen, zo beweren Finse wetenschappers na een studie bij 27.000 mannen. Ook zou het risico op dementie, suikerziekte op latere leeftijd en hart- en vaatziekten afnemen.
Bier is een van de oudste alcoholische dranken. Vermoedelijk werd het goedje al rond 2600 voor Christus gebrouwen in Azië en in Mesopotamië.
De kans is groot dat het gerstenat werd uitgevonden door een vrouw. Volgens een studie van historicus Jane Peyton waren vrouwen de enigen die het brouwsel 7.000 jaar geleden konden bereiden.
Het fenomenale wereldrecord van de meeste pilsen drinken staat op naam van André René Roussimoff, beter bekend als André the Giant. In 1993 sloeg de professionele Franse worstelaar maar liefst 119 glazen bier achterover, en dat op zes uur tijd.
Het strafste bier ter wereld komt van Schotse bodem. De Brewmeister Armageddon bevat 65% alcohol.
Je lever heeft ongeveer één uur nodig om een bierconsumptie af te breken.
Wereldwijd zijn er elf trappisten, waarvan er zes afkomstig zijn uit België: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren.
Tsjechen zijn de grootste bierdrinkers ter wereld. Gemiddeld drinkt een inwoner uit Tsjechië zo'n 572 pintjes per jaar, of 11 per week. België sluit de top tien af met een gemiddelde van zes pintjes per week.