Niet langer de BMI, maar de BVI moet gezond gewicht bepalen

De Body Volume Indicator is volgens wetenschappers een betere werkwijze om te bepalen of mensen al dan niet een gezond gewicht hebben. De gebruikelijke Body Mass Index (BMI) kijkt enkel naar lengte en gewicht, terwijl de BVI ook je vetpercentage, lichaamsbeweging en leeftijd in rekening brengt.
door
yannick.lequime
Leestijd 2 min.

We kunnen stellen dat de Body Mass Index, die al sinds de 19de eeuw bestaat, wereldwijd gebruikt wordt als maatstaf voor het bepalen van een gezond gewicht. De BMI werd ontwikkeld door Alphonse Quetelet, een Gentse professor. De berekening van je BMI gaat als volgt: je deelt je gewicht in kilogram door het kwadraat van je lengte in meter. De uitkomst daarvan is een getal dat binnen een bepaalde categorie hoort. De categorieën gaan van ondergewicht (< 18,5) tot morbide obesitas (> 40).

BMI verliest aan betekenis

Volgens de berekenigen van de BMI, kunnen zelfs slanke mensen met een grote hoeveelheid spiermassa obees zijn. Spieren wegen nu eenmaal meer dan vet. Mensen met lichaamsvet kunnen dan weer slank zijn volgens de BMI. Maar iedereen weet dat vet niet gezond is voor het lichaam, want je krijgt meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes en een hoge bloeddruk. Dus moesten wetenschappers met iets concreters komen.

Tien jaar werk

Onderzoekers van de Amerikaanse Mayo Clinic en de Britse University of Westminster rekenen erop dat de BVI een beter resultaat zal opleveren dan de BMI. Zij hebben namelijk tien jaar lang gewerkt aan de ontwikkeling van de Body Volume Indicator.

BVI Pro app

In samenwerking met Select Research, een Brits marktonderzoeksbedrijf gespecialiseerd in 3D-lichaamsbeelden, hebben de wetenschappers de BVI Pro-app ontwikkeld. Artsen en fitnesstrainers kunnen hiermee foto's maken van je voor- en achterkant, en via de app kunnen ze die kiekjes dan omzetten in 3D-beelden. De bedoeling is dat de BVI tegen 2020 de BMI wereldwijd heeft vervangen.