Nieuw kabinet Nederland schrapt dividendbelasting, maar pakt brievenbusfirma's aan

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het nieuwe rooms-blauwe kabinet in Nederland zou van plan zijn om de dividendbelasting voor buitenlandse bedrijven te schrappen, zo schrijft het Financieele Dagblad. Eerder raakte al bekend dat de vennootschapsbelasting in Nederland naar beneden gaat. Anderzijds worden zogenaamde "brievenbusfirma's" en private equity-bedrijven harder aangepakt. De maatregelen lekten vandaag uit in de Nederlandse pers, voor een officiële bevestiging is het wachten tot morgen, als het regeerakkoord wordt voorgesteld. Zeker is alvast dat onze noorderburen zich aantrekkelijker willen maken voor buitenlandse investeerders. Het Financieele Dagblad omschrijft het als "brexit-maatregelen", die ondernemingen die Londen willen verlaten naar Nederland moet lokken.

Zo zou de dividendbelasting van 15 procent, die Nederlandse bedrijven inhouden op het dividend dat zij aan aandeelhouders uitkeren, vanaf 2019 worden geschrapt. Hiermee zou Nederland vooral voor buitenlandse pensioen- en beleggingsfondsen interessanter worden. De maatregel zou de schatkist 1,4 miljard euro kosten, schrijft FD. Dat zou deels worden gecompenseerd door een CO-taks voor vervuilende energie-opwekking.

Daarnaast zou ook één van de Nederlandse "fiscale kroonjuwelen" verdwijnen: brievenbusmaatschappijen zouden voortaan wel een bronbelasting moeten betalen op royalty's en rente. Onder meer rockgroepen als U2 en The Rolling Stones en multinationals als Starbucks hadden een brievenbusmaatschappij in Nederland, om aan die bronbelasting te ontsnappen. Dat voordeel zou nu, na internationale druk, verdwijnen. Maar hoe dat er precies zal uitzien is nog niet bekend.

Vrijdag lekte al uit dat de vennootschapsbelasting van 25 procent wordt verlaagd naar 21 procent, net onder het Europees gemiddelde van 21,5 procent.

bron: Belga