Nieuwe methode maakt het mogelijk om geslacht van baby te bepalen

Japanse onderzoekers zijn erin geslaagd een methode te ontwikkelen waarmee het geslacht van een ongeboren baby gemanipuleerd kan worden. Dat kon al, maar dat was een complex proces. De nieuwe methode is relatief eenvoudig.
door
koen.de.nef
Leestijd 2 min.

Wat als… je het geslacht van je baby zou kunnen kiezen? Dat is een omstreden kwestie, maar het wordt wel steeds makkelijker om het uit te voeren. Dergelijke methodes bestaan al een tijdje, maar die zijn heel omslachtig en duur. Bovendien dragen de bestaande methodes risico's met zich mee. Zo kan het DNA van het sperma beschadigd worden.

Gescheiden van elkaar

Japanse onderzoekers hebben nu een eenvoudige en veilige manier gevonden om het geslacht van een ongeboren baby te bepalen. Ze ontdekten immers hoe X-dragende zaadcellen gemakkelijk van Y-dragende zaadcellen gescheiden worden.

Het zit zo dat de eicel van een vrouw enkel een X-chromosoom bevat, terwijl het sperma van een man zowel uit X- als Y-chromosomen bestaat. Tijdens de ontwikkeling van het sperma worden de twee geslachtschromosomen van elkaar gescheiden in afzonderlijke zaadcellen, die het ene chromosoom, of juist het andere dragen. Een zaadcel met een X-chromosoom leidt tot de geboorte van een meisje, een Y-chromosoom tot een jongetje.

X-dragende zaadcellen vertragen

De Japanse onderzoekers ontdekten dat er in de zaadcellen met het X-chromosoom zo'n 500 genen actief zijn die niet actief zijn in zaadcellen met het Y-chromosoom. Achttien daarvan coderen voor receptoren, waardoor ze in principe gebruikt kunnen worden om het sperma te manipuleren. Door middel van een chemische stof slaagden de onderzoekers erin de snelheid van de X-dragende zaadcellen te vertragen, waardoor ze de Y-dragende zwemmers heel nauwkeurig konden scheiden van de X-dragende zaadcellen.

Test op muizen

Ze testten hun bevindingen op muizen en slaagden in hun opzet. Door de scheidingsmethode toe te passen en de snellere Y-dragende zaadcellen te isoleren, verkregen ze inderdaad nestjes die voor zo'n 90 procent uit mannetjes bestonden. Zonderden ze de tragere X-dragende zwemmers af, dan leidde dit tot nestjes die 81 procent vrouwelijk waren.

Ethische kwestie

Onderzoeker Masayuki Shimada gelooft dat het ook mogelijk is om de nieuwe methode op de mens toe te passen, al blijft het een omstreden kwestie, want dat zou kunnen leiden tot een onevenwichtige balans tussen mannen en vrouwen. “De techniek vormt de basis voor een nieuwe en potentieel zeer bruikbare methode om X- en Y-sperma van elkaar te scheiden. We zijn er al in geslaagd om door middel van deze methode runderen en varkens met vooraf geselecteerde geslachten geboren te laten worden. Desalniettemin is het gebruik van deze methode bij de mens momenteel nog speculatief, waarbij het vooral gaat om belangrijke ethische kwesties”, vertelt hij in het magazine New Scientist.