Nieuwe pleister zuigt bacteriën letterlijk uit de wonde
Pleisters vormen een belangrijke barrière tussen een open wonde en bacteriën. Ervoor zorgen dat de wond volledig bacterievrij is voordat de pleister wordt aangebracht is echter niet evident. Daarom bedachten wetenschappers van de Australische Swinburne University of Technology een pleister die bacteriën uit de wonde zuigt.
De nieuwe technologie is voorlopig enkel getest op gefabriceerde huidmodellen. Die resultaten zijn nog niet gekend, maar Applied Materials & Interfaces en Biointerfaces gunnen alvast een blik op de unieke pleister.
De pleister is gemaakt van zeer fijne polymeren draadjes. Dankzij een techniek die electrospinning heet, zijn de wetenschappers in staat draadjes te maken die maar liefst honderd keer dunner zijn dan een menselijk haar.
In de eerste testfase plaatsen de wetenschappers de gaasjes bestaande uit nanovezels op een preparaat van Staphylococcus aureus, een bacterie die chronische wondinfectie kan veroorzaken. De onderzoekers ontdekten dat de bacteriën zich al snel vestigden op de vezels. Wanneer de vezels echter kleiner waren dan de bacteriën, vestigden minder microben zich op de draden en zij die het wel deden gingen er aan dood.
Bij de tweede fase kregen de vezels allerlei verschillende laagjes en werden de gaasjes getest op Escherichia coli, een bacterie die ook verantwoordelijk is voor geïnfecteerde wonden. De bacteriën waren happig op draden met allylamine, maar moesten niet weten van acrylzuur.
De volgende fase was het testen van de pleisters op huidmodellen. De resultaten zijn nog niet gepubliceerd, maar zullen een indicator geven hoe de pleister werkt op echte menselijke huid.
Deze nieuwe pleister is niet voor iedereen die in zijn vinger snijdt tijdens het koken, het gaas is speciaal gericht op mensen bij wie het immuunsysteem niet meer naar behoren werkt. Een wond volledig bacterievrij houden is voor hen essentieel voor de genezing.
"We hopen dat dit werk zal leiden tot een slim verband dat infecties effectief voorkomt. Dokters kunnen dit nanogaas aanbrengen op een wond en door het er terug af trekken alle microben uit een wond verwijderen", getuigt onderzoeksleider Martina Abrigo.