Nieuwste voedingstips: meer noten, minder vlees en vis en geen smoothies
Tips om gezond te eten zijn belangrijker dan ooit, stelt Gerda Feunekens, directeur van het Voedingscentrum. Nog nooit was er zoveel eten in overvloed en nog nooit strooiden zoveel zelfverklaarde dieetgoeroes en foodbloggers met (foute) voedingsadviezen. "Dit is gezond eten volgens de huidige stand van de wetenschap", aldus Feunekens over de Schijf van Vijf.
Zoals de naam het zelf al zegt, bevat de Nederlandse tegenhanger van de voedselpiramide vijf vakken van voedselcategorieën:
Volgens onze noorderburen is fruit en groenten de belangrijkste categorie. Concreet raadt het Voedingscentrum aan om dagelijks twee stukken fruit en 250 gram groenten te eten, dat is zo'n 50 gram meer dan in de vorige Schijf van Vijf. Geperst sap of smoothies zijn dan weer volledig uit den boze. "Als je een sinaasappel eet, krijg je meer vezels binnen en heb je langer een verzadigd gevoel",aldus Feunekens.
Wat vlees en vis betreft mag het wat minder zijn. Was het advies in 2004 nog om twee keer per week vis te eten, is dat nu teruggebracht naar één keer per week. En dan het liefst vette vis zoals zalm. De hoeveelheid onbewerkt vlees is eveneens teruggeschroefd naar maximaal 500 gram per week. Bij een gemiddelde portie van 100 gram kip, varkens- of runderlappen betekent dat je dus twee keer in de week voor een vegetarische maaltijd moet kiezen.
Peulvruchten en noten mogen we dan weer meer eten, reken ongeveer 25 gram of een handjevol noten per dag. Ongezouten nootjes bevatten naast gezonde vetten, omega 3-vetzuren en vezels, ook bijzonder veel plantaardige eiwitten, waardoor ze prima kunnen dienen als lekker én gezond tussendoortje. "Let hier natuurlijk wel mee op. Noten blijven calorierijk, dus iedere dag meerdere zakjes gaan opsnoepen is ook niet goed."
Op een update van onze voedingsdriehoek is het nog wachten tot de zomer. Volgens Inge Coenen van het NICE Voedingsinformatiecentrum zal de Hoge Gezondheidsraad dan enkele aanpassingen suggereren. Wat die inhouden, is nog onduidelijk.
Foto Pixabay