Nobelprijs Chemie voor ontwikkelaars van lithiumionbatterijen
De Nobelprijs voor Chemie gaat dit jaar naar drie wetenschappers, de Amerikanen John B. Goodenough en M. Stanley Whittingham en de Japanner Akira Yoshino. Dat heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen (KVA) in Stockholm bekendgemaakt. Ze krijgen de prijs voor de ontwikkeling van lithiumionbatterijen. "Ze creëerden een herlaadbare wereld", aldus de Academie. De Academie wijst erop dat deze lichte, herlaadbare en krachtige batterijen nu overal gebruikt worden: gsm's, laptops en elektrische voertuigen. "Met hun werk hebben de laureaten van de Nobelprijs Chemie dit jaar de basis gelegd voor een draadloze samenleving zonder fossiele brandstof, en ze zijn van het grootste voordeel voor de mensheid", klinkt het. "Deze batterijen hebben onze levens radicaal veranderd", aldus nog de Academie.
Goodenough werd in juli 1922 het Duitse Jena geboren uit Amerikaanse ouders, en is zo de oudste laureaat van de Nobelprijs ooit. Hij is verbonden aan de Universiteit van Texas, zijn collega Whittingham aan de Binghamton University (New York) en Yoshino aan de Asahi Kasei Corporation (Tokio) en Meijo University (Nagoya, Japan).
De fundering voor deze batterijen werd gelegd tijdens de oliecrisis van de jaren 70, brengt de Academie in herinnering. Whittingham werkte toen aan methodes die konden leiden tot energietechnologieën zonder fossiele brandstoffen. Goodenough werkte verder op Whittinghams bevindingen, en lanceerde in 1980 een doorbraak die leidde tot krachtiger batterijen. Yoshino op zijn beurt creëerde de eerste commercieel leefbare lithiumionbatterij in 1985. Ze kwamen voor het eerst op de markt in 1991, en "hebben onze levens radicaal veranderd".
Tijdens de persconferentie werd Yoshino opgebeld. De telefoonverbinding verliep moeilijk, maar de Japanse wetenschapper kon wel kwijt dat nieuwsgierigheid de belangrijkste drijvende kracht was voor hem. Hij zei verder nog dat de klimaatverandering "een zeer ernstig probleem is voor de mensheid".
De Academie had voor de persconferentie ook contact met Whittingham. Goodenough, nu 97 jaar, kon vooraf niet bereikt worden.
Aan de Nobelprijs voor Chemie hangt een bedrag van 9 miljoen Zweedse kroon (ongeveer 830.000 euro) vast. De drie laureaten verdelen het prijzengeld onder elkaar. De prijs krijgen ze traditioneel toegekend op 10 december, de dag waarop stichter Alfred Nobel overleed.
Sinds 1901 werd de Nobelprijs Chemie, de prijs die het meest de voorkeur wegdroeg van Nobel, aan 180 verschillende wetenschappers uitgedeeld.
bron: Belga