Noren willen 100% elektrisch rijden

door
Jelle
Leestijd 2 min.

De Noorse regering wil naar verluidt dat er tegen 2025 alleen nog elektrische wagens rondrijden in het land. Volgens sommige bronnen is er al een akkoord, volgens anderen wordt er nog onderhandeld.

Volgens de Noorse zakenkrant Dagens Naeringsliv hebben de twee regeringspartijen en de twee partijen die gedoogsteun verlenen aan de regering een akkoord om alle benzinewagens en dieselwagens te verbieden tegen 2025. De Christelijke Volkspartij en de Liberalen hebben dat bevestigd, maar politici van de rechtse Vooruitgangspartij ontkenden het nieuws. De Vooruitgangspartij bevestigde wel dat erover gepraat wordt.

In het regeerakkoord staat in elk geval dat er vanaf 2025 geen nieuwe dieselwagens en benzinewagens verkocht mogen worden. Ook de Britse Labourpartij wil overigens tegen 2030 de verkoop van dieselwagens en benzinewagens verbieden.

100% elektrisch

Noorwegen heeft al grote stappen gezet naar een wagenpark dat volledig op hernieuwbare energie rijdt. Een op vier verkochte wagens is nu al elektrisch. De regering wilde dat er tegen 2018 maar liefst 50.000 elektrische wagens rondrijden. Dat doel is nu al bereikt, twee jaar vroeger dan gepland. Ter vergelijking: in 2015 reden er volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek in België, dat tweemaal zoveel inwoners telt als Noorwegen, 2.871 elektrische wagens rond op een totaal van 7.175.000 ingeschreven auto's. Een snelle rekensom leert dat dat ongeveer 0,0004% van het totale wagenpark is.

Elon Musk

De Noren hebben al grote inspanningen geleverd op het vlak van schone energie. Mensen die een elektrische wagen kopen krijgen er genereuze subsidies, belastingvrijstellingen, tolvrijstelling, gratis parking en gratis laadpunten. Dat is vooral opvallend omdat het land zelf een groot olie-exporteur is. Elon Musk wrijft zich in elk geval al in de handen. «Wat een fantastisch land. You rock!», tweette hij meteen nadat het nieuws bekendraakte.

Nog leuk nieuws: de Noorse regering besloot eveneens om volledig ontbossingsvrij te worden. Dat betekent dat de overheid onder andere bij openbare aanbestedingen geen zaken doet met bedrijven die gelinkt kunnen worden aan ontbossing overal ter wereld