Nu al kwart meer spoorlopers dan in recordjaar 2016
Nog nooit zijn er zoveel spoorlopers geweest. Dit jaar zijn er al 226 meldingen geregistreerd, een kwart meer dan in het recordjaar 2016. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis. Alleen al in de paasvakantie heeft Infrabel, de beheerder van de spoorwegen, 39 meldingen ontvangen. «Bij schoolvakanties weten we dat we ons aan een piek mogen verwachten. Dat was deze paasvakantie ook zo. Kinderen vervelen zich en zoeken de spanning op. Dat risico vinden ze maar al te vaak op en langs de sporen», zegt Thomas Baeken, woorvoerder van Infrabel.
Kortste weg
Toch zijn het niet de jongeren die het vaakst op de sporen staan. In bijna de helft van de meldingen gaat het om pendelaars op zoek naar een kortere weg naar huis of naar het andere perron. Nochtans zou de boodschap na jaren van campagnevoeren al lang duidelijk moeten zijn: op of langs de sporen lopen is strafbaar. Een boete kan oplopen tot 3.000 euro. Want als de politie je pakt, moet je het altijd gaan uitleggen voor een rechter.
Campagne
Tot dinsdag stond de teller op 226 meldingen, nog eens 50 meldingen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Infrabel legt een deel van de verklaring ook bij het spoorpersoneel dat extra alert is voor spoorlopers. Volgende maand komt er een nieuwe campagne, die specifiek gericht is op scholen en jongeren. «We beseffen dat dit een werk van lange adem zal zijn. Maar dat was ook zo bij de BOB- en antirookcampagnes. Er zijn dit jaar al drie doden en één zwaargewonde gevallen door spoorlopen. We mogen niet opgeven», zegt Baeken.<