Ogen en gezondheid : Wat moet je weten over droge ogen?

Iedereen weet dat droge ogen voorkomen bij oudere personen, maar het stellen van de juiste diagnose is dan weer niet eenvoudig, omdat er zoveel verschillende oorzaken kunnen zijn. Een geluk dat er doeltreffende remedies zijn die de ongemakken verzachten.
door
Rufus
Leestijd 3 min.

Gisteren schreven we over de onvoldoende traanafscheiding of de slechte kwaliteit van een traanfilm als oorzaak van droge ogen. Terloops even vermelden dat deze aandoening meestal beide ogen tegelijk treft.

SYMPTOMEN

Bij droge ogen ondervind je hinder van geïrriteerde ogen en een wazig zicht. Je kan daarnaast ook het gevoel krijgen dat er zand of een vreemd voorwerp in je ogen zit. Grote lichtgevoeligheid of vermoeidheid zijn evengoed symptomen, die bovendien vaak erger worden in de loop van de dag. Als je ze niet verzorgt, kan je er mogelijks blijvende oogirritatie of zelfs een hoornvliesontsteking aan overhouden.

RISICOGROEP

Omdat onze traanproductie niet meer behoorlijk werkt naarmate we ouder worden en we ook minder knipperen, kampt één op de vijf 65-plussers met oogproblemen. Ook de dragers van lenzen en computeraddicts lopen een verhoogd risico, net zoals personen met een auto-immuunziekte.  Zo valt het immuunsysteem van personen met een traanklierontsteking de traanklieren aan, het zogenaamde syndroom van Sjögren. Geïrriteerde ogen komen ook voor bij meer dan de helft van personen met allergische rinitis, een kwaal die soms verkeerdelijk wordt aanzien voor een gewone verkoudheid. In feite hebben we echter te maken met een reactie van ons afweersysteem op lichaamsvreemde stoffen of allergenen (pollen, stuifmeel, sommige voedingsmiddelen enz.).

OORZAKEN

Droge ogen kunnen aan externe zowel als aan lichamelijke oorzaken te wijten zijn. Wat externe betreft, gaat het om felle wind, (zon)licht, airco, tabaks- en droge lucht. Ook drogen een aantal geneesmiddelen de slijmvliezen en de ogen uit. Lees daarom steeds aandachtig in de bijsluiter de lijst van de mogelijke bijwerkingen. Bij de fysieke factoren vermelden we dat tijdens de menopauze door hormonale veranderingen de slijmvliezen bij vrouwen uitdrogen. Andere oorzaken zijn een ongevoelig hoornvlies of ogen die, door verlamming of esthetische oogchirurgie, niet volledig sluiten, maar net zo goed diabetes, slecht werkende schildklieren en zwangerschappen. Zo zie je dat het door de veelheid aan oorzaken het niet eenvoudig is uit te maken waarom je droge ogen hebt. Raadpleeg bij twijfel en in ernstige gevallen daarom huis- of oogarts.

VLIEGTUIG

De vliegtuigcabine is de plek bij uitstek waar de kans op droge ogen heel groot is. De luchtvochtigheid bedraagt er amper 10% om de eenvoudige reden dat de kurkdroge lucht moet voorkomen dat bacteriën van de honderden passagiers zich via het verluchtingssysteem zouden vermenigvuldigen en zo het vliegtuig veranderen in een heuse broeihaard voor ziektes. Denk er daarom aan op je volgende vliegtuigreis oogdruppels mee te nemen. Ze bieden soelaas en zorgen tegelijk voor voldoende traanvocht. Bovendien zijn ze tegenwoordig verkrijgbaar in handige monodosissen, zodat je ze makkelijk in je handbagage kan stoppen.

FIETSEN EN SKIEN

In ons winderig klimaat kunnen je ogen flink tranen tijdens het fietsen. Daarom is het goed om een aan de zijkanten afgesloten (fiets)bril te dragen, om te vermijden dat de wind je ogen zou uitdrogen. Tegenwoordig kan je kiezen uit veel hippe kleuren en modellen. Lees de Fietsbril Test op www.wielrenner.eu en kies voor verwisselbare of meekleurende glazen. Ook bij het skiën, doe je er goed aan om je ogen met een degelijke zonnebril behoorlijk te beschermen tegen de felle hoogtezon, zo vermijd je tranende ogen wanneer je tegen hoge snelheid de berg afglijdt.

Op elk moment je ogen goed verzorgen, is dus de boodschap. Hoe je dat doet en waarop je moet letten als je oogdruppels koopt, kom je morgen te weten dankzij de nuttige tips van onze oogexpert. Weet alvast dat het cijfer 20 in elk geval een rol speelt…

Birgit van de Wijer