Onderhandelaars bereiken wankel akkoord over brexit

Op de valreep hebben de onderhandelaars van de Europese Unie en de Britse regering een nieuw akkoord bereikt over de brexit. Het akkoord kreeg al groen licht van de Europese Commissie en de regeringsleiders, en ook de Britse premier Boris Johnson schaart zich erachter. De Britse parlementsleden moeten zich morgen achter de tekst verenigen, maar de Noord-Ierse unionisten van DUP zullen het nieuwe brexitakkoord niet steunen in het Britse parlement.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Junker (foto rechts) spreekt van "een eerlijke en evenwichtige overeenkomst voor de EU en het Verenigd Koninkrijk", die "getuigt van onze inzet om oplossingen te vinden". De regeringsleiders van de 27 lidstaten hebben op de Europese top in Brussel, die gisterennamiddag van start ging, de duim unaniem omhoog gestoken. Het akkoord gaat nu voor bekrachtiging naar het Europees Parlement, al zal het halfrond er zich wellicht pas over buigen als het Britse parlement eerst het licht op groen zet.

In een eigen tweet schrijft Johnson (links) dat er een "goede deal" bereikt is die het Verenigd Koninkrijk in staat stelt opnieuw de controle over zijn beleidsprioriteiten te verwerven. Hij roept het Lagerhuis op om de tekst morgen goed te keuren. Het is echter nog maar de vraag of Johnson een meerderheid zal vinden die zich achter het akkoord kan scharen. De Noord-Ierse unionisten van de DUP hebben in een officieel statement laten weten dat ze het nieuwe brexitakkoord niet zullen steunen in het Britse parlement. Zonder steun van de DUP is het voor Johnson nog wat moeilijker om zijn deal door het Britse parlement te krijgen.

'Njet' van noodzakelijke partner

De Noord-Ierse unionisten hebben maar tien verkozenen, maar zijn wel de gedoogpartner van Johnsons Conservatieve regering en spelen daardoor boven hun gewicht, ook omdat veel radicale brexiteers in de Conservatieve partij hun stemgedrag op dat van de DUP afstemmen. Het Britse parlement buigt zich morgen over de brexitdeal, wat betekent dat het House of Commons voor het eerst sinds de Falklandoorlog van 1982 op een zaterdag zal zetelen. Johnson heeft 318 'aye's' nodig.