Onderzoek: "Thuiswerk maakt gelukkig"
Sinds de coronacrisis heeft thuiswerk een explosieve opmars gekend. Voor sommigen is het gemak en de tijdswinst een eye-opener: ze willen niet meer anders. Anderen missen dan weer het contact met collega's.
De algemene conclusie van Darouei is echter dat thuiswerkers een hoger welzijn ervaren. De onderzoeker van de Universiteit Leiden gaat er daarbij wel vanuit dat thuiswerken een vrije keuze moet zijn, wat nu niet het geval is.
Vragenlijst
Ze legde, toen corona nog verre achtergrondmuziek was, aan 34 werknemers twee weken lang drie keer per dag een vragenlijst voor. "Op dagen dat mensen thuiswerken, ervaren ze minder werk-familieconflict en tijdsdruk. Ze hoeven niet te reizen, kunnen zelf hun dag indelen en worden minder vaak lastiggevallen door collega's. Dat betekent dat ze vaak efficiënter kunnen werken", aldus Darouei in het AD.
Minder uitgeput
De dag na hun thuiswerkdag zijn mensen positiever, bevlogener en minder uitgeput. Dat is ook fijn voor de werkgever zou je zeggen, maar niets is minder waar. Darouei liet 150 leidinggevenden medewerkers beoordelen die fulltime op kantoor werken. Nog eens 150 andere leidinggevenden moesten mensen beoordelen die twee dagen per week thuiswerkten.
Lagere beoordeling
De thuiswerkers kregen een lagere beoordeling, zo merkte Darouei op. "Leidinggevenden denken dat thuiswerkers minder betrokken zijn en krijgen daardoor lagere prestatiebeoordelingen dan mensen die fulltime op kantoor zitten", aldus Darouei. Vooral mensen zonder kinderen worden benadeeld. "Er hangt een stigma om thuiswerken. Het lijkt erop dat geldige redenen om thuis te werken altijd gepaard gaan met zorgverantwoordelijkheden", aldus Darouei.