Onderzoekers ontdekken dat kraaien kunnen tellen

door
Joris
Leestijd 1 min.

Helen Ditz en Andreas Nieder, twee professoren van de Duitse Universiteit van Tübingen hebben ontdekt dat kraaien het vermogen hebben om te tellen. Ze trainden de vogels om groepen stippen van elkaar te onderscheiden. Scans van de hersenen toonden aan dat de kraaien dat niet deden op basis van de vorm of de grootte van de stippen, maar wel op basis van het aantal.

"Wanneer een kraai naar drie stippen, granen of jagers kijkt, dan zullen de neuronen in de hersenen dat als een 'drievoudigheid' erkennen", vertelt professor Ditz. "Deze ontdekking toont dat ze het vermogen hebben om om te gaan met abstracte numerieke concepten."

Wat het volgens de wetenschappers nog interessanter maakt, is dat een lange evolutionaire geschiedenis de mens scheidt van de vogels. Dat wil zeggen dat de hersenen van mensen en de hersenen van de kraaien helemaal niet op mekaar lijken. Nu blijkt dat wij niet de enige soort zijn die in staat zijn om te tellen.

"Cijfers worden op dezelfde manier voorgesteld als in de hersenen van primaten," zegt professor Nieder. "Het ziet ernaar uit dat kraaien en primaten met hun afzonderlijke ontwikkeling wel dezelfde oplossing hebben gevonden voor het verwerken van cijfers."