Onderzoekers vinden geen link tussen gsm-straling en tumoren
Tegenwoordig lijkt het alsof onze handen chirurgisch verbonden zijn met onze smartphone. Heel de dag door zijn we er mee bezig, maar is al die straling niet schadelijk voor ons lichaam? Twee grote Amerikaanse onderzoeken vonden alvast geen directe link met een toename van tumoren.
Wetenschappers van het National Institute of Environmental Health Sciences bestraalde muizen en ratten negen uur per dag gedurende twee jaar met een hoge dosis radiogolfen. Zo hoog zelfs dat mensen het zelden zullen ondergaan. Enkel heel kort als een gsm een slechte verbinding heeft en meer energie gebruikt om die te verbeteren.
De resultaten toonde geen toename van harttumoren bij vrouwelijke ratten en muizen. Enkel bij mannelijke ratten was er een kleine stijging, maar er waren geen aanwijzingen dat die toename veroorzaakt werd door de proef. Bovendien toonden de tests ook geen enkele verontrustende activiteit van hersentumoren aan.
Gsm is ontstekingswerend
Wat de wetenschappers wel opviel, was dat de proefdieren langer bleken te leven dan hun soortgenoten die geen straling te verduren kregen. Volgens John Bucher, een lid van het onderzoeksteam, zou dat toeval kunnen zijn. Maar een andere verklaring is dat de straling ontstekingsremmend werkte en de dieren van enkele kwaaltjes afhielp.
Dokter Otis Brawley van de American Cancer Society heeft het onderzoek geanalyseerd en waarschuwt dat de resultaten van de proeven met ratten en muizen niet perfect overzetbaar zijn op mensen. "Al is het bewijs voor een link tussen de straling en tumoren nog altijd heel zwak", vertelt hij aan KSAT. "Maar wil je zeker zijn, bel dan via een oortje."