Onrust Hongkong - Trump koppelt crisis in Hongkong aan Chinees-Amerikaanse handelsoorlog
De Chinese president Xi Jinping zou de actievoerders in Hongkong persoonlijk moeten ontmoeten. Op die manier zou het Chinese "probleem" met de voormalige Britse kroonkolonie op een goede manier opgelost kunnen worden. Dat vindt althans de Amerikaanse president Donald Trump, die de crisis in Hongkong koppelt aan een mogelijke oplossing voor het Chinees-Amerikaanse handelsconflict. Twee maanden na de start van de straatprotesten loopt de spanning in Hongkong op. In een stadion in Shenzhen, de Chinese metropool vlakbij de grens met Hongkong, hebben zich de voorbije dagen duizenden Chinese militairen verzameld. Buiten het stadion staan vele tientallen legertrucks en geblindeerde voertuigen voor troepentransport. Het doet de vrees toenemen dat China een militaire interventie plant in zijn onrustige administratieve regio.
De Verenigde Staten hopen op een vredevolle oplossing voor de onrust en roepen bij monde van president Trump de Chinese leider Xi Jinping op de zaak naar zich toe te trekken. "Als president Xi de actievoerders rechtstreeks en persoonlijk zou ontmoeten, zou er een goed en verstandig einde gemaakt worden aan het probleem met Hongkong. Daar twijfel ik niet aan! ", schreef Trump donderdag op Twitter. Eerder had hij Xi al de hint gegeven de crisis op een "menselijke" manier op te lossen.
Wat Trump ook deed, was de kwestie koppelen aan de handelsoorlog die Washington en Peking aan het uitvechten zijn. Verwijzend naar zijn beslissing om de heffing van eerder aangekondigde invoertarieven uit te stellen tot december, schreef Trump dat in China miljoenen banen verloren gaan en dat duizenden bedrijven het land aan het verlaten zijn. "Natuurlijk wil China een akkoord sluiten. Maar laat hen eerst op een menselijk manier met Hongkong werken", schreef hij.
Een reactie uit China is er nog niet gekomen, maar de Chinese ambassadeur in Londen, Liu Xiaoming, liet donderdag in een gesprek met internationale media verstaan dat Hongkong niet het voorwerp van een ruilhandel kan uitmaken. Hij leek ook de suggestie van Trump om de crisis op een humane manier op te lossen naast zich neer te leggen door te waarschuwen dat Peking over "genoeg oplossingen en genoeg macht beschikt om protesten snel de kop in te drukken" wanneer de situatie niet langer "controleerbaar" zou zijn.
bron: Belga