Ons zout zit vol met plastic

Onderzoekers hebben ontdekt dat het tafelzout dat verkocht wordt in China bomvol plastic zit. Deskundigen waarschuwen dat het een bedreiging kan vormen voor de menselijke gezondheid. En ook al werd er enkel zout uit China onderzocht, het is waarschijnlijk dat het probleem zich wereldwijd situeert. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Wetenschappers van de universiteit in Shanghai Oost-China onderzochten 15 merken zout die verkocht worden in Chinese supermarkten. De resultaten zijn op zijn minst gezegd verbluffend. Er werd het meeste plastic gevonden in zeezout. Zo zou een kilogram zeezout tussen de 550 en 681 microplastic-deeltjes bevatten. Maar ook meerzout (43 tot 364), bergzout en bronzout (7 tot 204) bevaten microscopische stukjes plastic. Mensen die de richtlijnen rond zoutinname van de Wereldgezondheidsorganisatie volgen, zouden op die manier 1.000 plastic deeltjes per jaar inslikken.

Ook al zijn de oceanen bij China een 'hotspot' van vervuilende microplastics, het is volgens de wetenschappers erg onwaarschijnlijk dat Chinees zout het enige zout is dat bezoedeld is met zoveel plastic. "Plastic is zo alomtegenwoordig, dat ik er niet aan twijfel dat je ook microplastics vindt in het zout van Amerikaanse supermarkten", vertelt Sherri Mason, milieuexperte en onderzoeker van de State University of New York Fredonia. Daar komt nog eens bij dat China de grootste zoutproducent ter wereld is. Kortom, mensen die ver weg van China wonen, kunnen dus ook beïnvloed worden door het probleem.

Naast zeezout bevatten ook vissen en schaaldieren micropastics. Wat het effect van die deeltjes is op onze gezondheid, kunnen de wetenschappers voorlopig nog niet zeggen. "Deze studie levert meer vragen op dan antwoorden", beweert Richard Thompson, professor mariene wetenschappen aan de Britse Plymouth Universiteit. "Maar deze bevindingen zijn hoe dan ook een reden tot bezorgheid."