Ontdek de gecertificeerde biorestaurants van Brussel

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Biologisch eten is goed voor je gezondheid én voor het milieu. Maar je wil dan wel zeker zijn dat wat je eet geen chemische of genetische gemodificeerde producten bevat. Om een biolabel te verdienen, moeten restaurants daarom voldoen aan een aantal strenge voorwaarden. Dankzij die regels herken je een gecertificeerd biorestaurant in een oogopslag.

Van biomenu tot 100% biologisch restaurant, de verschillende certificaten

Sinds 15 juni 2013 worden Brusselse restaurants en traiteurs gecontroleerd door een van de drie certificeringsinstanties die erkend zijn door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Certysis, TÜV Nord Integra of Quality Partner). De restaurateurs hebben meerdere opties:

1)      Ze kunnen een biolabel aanvragen voor een of meerdere bioproducten. Als ze bijvoorbeeld verse aardappelen kopen, kunnen ze hun klanten melden dat het gaat om een product uit de biologische landbouw.

2)      Ze kunnen een biolabel aanvragen op basis van het biopercentage. In dit systeem belooft de restauranthouder om minstens 15% bioproducten per jaar te kopen.

3)      Een biocertificaat voor een gerecht of bereiding. Als de restaurateur 100% biologische gerechten of menu's aanbiedt, kan hij die laten certificeren en zo aanprijzen bij zijn klanten.

4)      Een biolabel voor het hele bedrijf. Als het restaurant 100% biologisch is, kan het een certificaat krijgen.

5)      Een biocertificaat voor een eenmalig evenement. Als de restaurateur of traiteur deelneemt aan een welbepaald evenement, zoals een beurs of een feestelijke gebeurtenis, kan hij een vereenvoudigd en versneld biocertificaat aanvragen.

Garantie voor de consument en vertrouwen in de restaurateur

Om het biolabel te verdienen, moeten restauranthouders een heleboel regels en normen respecteren. Dankzij dat systeem en de controles die erop volgen, kan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de consumenten een garantie bieden. Want om een certificaat in de wacht te slepen, moet een restaurant voldoen aan een lastenboek. Maar zodra hij het label heeft, kan de uitbater daar wel mee uitpakken bij zijn klanten dankzij het promomateriaal dat hij krijgt. De consumenten herkennen op hun beurt een biorestaurant meteen aan de affiche die bij de ingang hangt.

Alle bedrijven met een biolabel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn ook opgelijst in deze PDF.

Consument of restaurateur? Meer info over het biolabel vind je op de website van Brussel Economie en Werkgelegenheid: www.bio.irisnet.be