«Onze andere vragen zetten we wel op mail»

De besparingen van de Vlaamse regering baren de scholieren zorgen. Dat bleek tijdens een debat in het Vlaams parlement, waar ze onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) het vuur aan de schenen legden.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Een honderdtal leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar ging in gesprek met de toplui van de onderwijsnetten en met verschillende politici. Op initiatief van de Vlaamse scholierenkoepel, kregen ze de kans om hun bezorgdheden te uiten.

Een bureautje

De ontmoeting leidde tot hooggespannen verwachtingen. «Wij stellen ons vragen bij de hervorming voor een brede eerste graad», klonk het vooraf bij Colin en Céline (foto), die Latijn, Grieks en Moderne Talen volgen aan het Sint-Jozefcollege in Aalst. Volgens het duo werden de plannen van minister Hilde Crevits bedacht «in een ‘bureautje', in plaats van op school». «Het klinkt allemaal mooi, gelijke kansen en een gevarieerd aanbod. Maar als ze ons morgen hout laten bewerken, zullen we genadeloos door de mand vallen», bekent het duo.

Het daaropvolgende uur kreeg Crevits een salvo aan vragen te verwerken. Die gingen over gekende problemen als schoolmoeheid, maar ook over de besparingen van de regering. «Veel belangrijker dan investeringen, is het engagement van alle betrokkenen. Enkel daarmee kunnen we de huidige kwaliteit handhaven», waarschuwde ze.

Facebook controleren

Ook het pestgedrag onder leerlingen kwam opnieuw ter sprake. Crevits ontkent dat ze strengere sancties wil, maar herhaalde wel haar pleidooi voor ‘peer mediation', waarbij de scholieren zelf een belangrijke rol krijgen. «Al is het niet de bedoeling dat jullie heel Facebook gaan controleren.» Tot slot riep de minister de leerlingen op om hun inspraak te laten gelden. «Ga uit van eigen kracht en laat jullie stem horen, bijvoorbeeld via de schoolraad.»

Mail

Na afloop leek het gros van de studenten enigszins gerustgesteld, al lieten ze zich niet zomaar inpakken. «Op veel vlakken heeft Crevits duidelijk gezegd waar het op staat. Over de onderwijshervorming bleef ze wat vaag, al kan dat ook met tijdsgebrek te maken hebben», reageerden Colin en Céline, die de oproep van Crevits ter harte namen. «Onze overige vragen zullen we wel op mail zetten», knipoogt Colin.

Door Matthias Adriaensen