Onze banaan is met uitroeiing bedreigd

Het einde van de banaan zoals we hem kennen is in zicht. Door een hardnekkige schimmelziekte dreigt de smaakvolle vrucht te verdwijnen. Bananenexperts en wetenschappers zitten met hun handen in het haar. "Het is niet zeker of we de schimmel nog wel kunnen stoppen", klinkt het. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Boosdoener is de Panama-ziekte. "Deze schimmel dringt via de wortel het vatensysteem de bananenplant binnen. De vaten worden afgekneld, waardoor de plant verwelkt en geen vruchten meer kan produceren", legt Gert Kema, bananenexpert aan de universiteit van Wageningen, uit aan Trouw. De fungus kan wel 30 jaar in leven blijven.

In de jaren 50 werd de bananenteelt al eens getroffen door een schimmel die de populaire Gros Michel-soort vernietigde. Gelukkig kon toen overgeschakeld worden op de resistente Cavendisch-banaan. Door een nieuwe variant van de schimmel wordt deze soort nu ook bedreigd, en deze keer is er geen nieuwe kloon die ons kan redden uit de bananenramp.

Op dit moment zijn plantages in landen zoals Mozambique, China, de Filipijnen, Pakistan en Australië getroffen door de schimmel, ook wel bekend als tropical race 4. Maar volgens Kema is het nog maar een kwestie van tijd voordat de gevaarlijke fungus de Atlantische Oceaan oversteekt en Afrika en Zuid-Amerika bereikt.

Gelukkig kan de natuur wel zelf soorten ontwikkelen die resistent zijn tegen de Panama-ziekte, maar dit proces duurt zeker tien jaar. Alleen quarantainemaatregelen kunnen het doodvonnis van de banaan die wij hier in de supermarkt vinden vermijden.

Everybody loves bananas.