"Ook personeel is de dupe van krapte op de arbeidsmarkt"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De krapte op de arbeidsmarkt is niet alleen een zorg voor de werkgevers, ook werknemers zijn hier de dupe van. Dat zegt ondernemersorganisatie Unizo. Die vreest zelfs voor meer burn-outs. Werkgeversorganisaties trekken al lang aan de alarmbel over de krapte op de arbeidsmarkt in Vlaanderen. Unizo becijfert die nog eens: ruim acht op tien van haar leden ervaart "grote problemen" om geschikt personeel te vinden en meer dan vier op tien moest een vacature stopzetten omdat er geen geschikte kandidaat op reageerde. Nochtans tonen de werkgevers zich niet te kieskeurig, meent Unizo: liefst 80 procent is bereid om werkzoekenden met een atypisch en minder evident profiel een kans te geven.

De krapte op de arbeidsmarkt zet niet alleen druk op de werkgevers, maar ook op hun personeel, klaagt Unizo nu aan. Zo'n 60 procent van de bazen klopt dan maar zelf extra uren om het werk gedaan te krijgen, terwijl de werknemers in de helft van de gevallen een tandje bij moeten steken.

"Je kan dat even volhouden, maar na een tijdje wreekt zich dat en dreigen we af te stevenen op een epidemie van burn-outs, bij de kmo-werkgevers én hun medewerkers", klaagt Unizo. "Zeker in de kleinste kmo's, met slechts een paar medewerkers, waar de extra werklast nauwelijks kan worden gespreid, is het risico het grootst."

Unizo herhaalt zijn pleidooi om de werkbaarheidsgraad in ons land verder op te krikken. "In theorie beschikken we nog over een potentieel van 859.000 extra arbeidskrachten in Vlaanderen", luidt het op basis van cijfers van het Steunpunt Werk, al beseft Unizo dat een deel daarvan wellicht niet op korte termijn te activeren is.

bron: Belga