Op reis naar Nieuw-Zeeland? Haal dan je wachtwoorden maar boven
Weiger je je wachtwoorden af te geven, dan loop je het risico dat je je elektronica in moet leveren én dat je een boete moet betalen die kan oplopen tot maar liefst 2900 euro! Volgens een woordvoerder van de douane was de wetsverandering nodig. Dat heeft vooral te maken met de shift van papier naar digitaal, wat volgens de woordvoerder betekent 'dat het merendeel van verboden materiaal en documenten nu elektronisch wordt bewaard'.
Onschuldige reizigers
Maar volgens de New Zealand Council for Civil Liberties(NZCCL) is de wet helemaal niet zo nuttig als de douane doet voorkomen. Volgens de voorzitter van NZCCL, Thomas Beagle, komt dat doordat criminelen de controle met gemak zullen omzeilen en vooral onschuldige reizigers getroffen worden. "Iedere professionele crimineel die iets te verbergen heeft, kan voor vertrek zijn data in de cloud opslaan, reizen met een gewiste smartphone en alles weer herstellen zodra ze goed zijn aangekomen", aldus Beagle.
Inbreuk op de privacy
Tegenstanders van de nieuwe wet omschrijven het daarom als zware inbreuk op de privacy. Het schendt niet alleen de privacy van de eigenaar van het toestel, maar ook de privacy van de personen met wie hij of zij heeft gecommuniceerd. "Moderne smartphones bevatten een enorme hoeveelheid gevoelige informatie, zoals e-mails, brieven, medische dossiers en persoonlijke foto's", stelt Beagle. "De douane heeft nu de macht om zonder enige rechtvaardiging binnen te dringen in je smartphone, exact wat ze altijd al wilden."
Verdacht
Dat gebeurt niet bij iedereen, maar zodra je je in de ogen van de douane verdacht gedraagt, moet je met je wachtwoorden op de proppen komen. Volgens de woordvoerder van de douane is het aantal toestellen dat wordt doorzocht 'zeer laag'. Van de veertien miljoen reizigers die vorig jaar extra werden gecontroleerd, werden er slechts 537 toestellen doorzocht.
Het al in meer landen is toegelaten dat medewerkers bij de douane elektronica doorzoeken, maar Nieuw-Zeeland is het eerste land dat ook echt boetes gaat opleggen zodra iemand weigert om zijn of haar wachtwoord te delen.