Oplichter verkoopt luchthaven die niet bestaat voor 242 miljoen dollar

Oplichters hebben geen scrupules en met een beetje geluk/pech kunnen ze je heel veel geld ontvreemden. Voorschotfraude is dan ook een geliefde tactiek bij criminelen. Een bankdirecteur verloor zo maar liefst 242 miljoen dollar nadat hij in contact kwam met Emmanuel Nwude. 
door
Axelle.Lot
Leestijd 2 min.

Nwude behaalde dan wel nooit zijn diploma, mede door zijn vlotte babbel schopte de Nigeriaan het tot bankdirecteur van Union Bank. Daar kreeg de man inzage in allerlei documenten en contacten die zijn carrière als oplichter een pak makkelijker maakten. Zo kwam hij midden jaren 90 in contact met de Braziliaan Nelson Sakaguchi, één van de grootste aandeelhouders van Banco Noroeste. De man beheerde de rekeningen van de bank op de Kaaimaneilanden en had dus toegang tot een gigantische hoeveelheid geld.

Nigeriaanse luchthaven 

De twee mannen spraken af in Londen, waarna Nwude Sakaguchi te overtuigde om te investeren in een nagelnieuwe luchthaven in de Nigeriaanse stad Abuja. Alleen bestond de luchthaven helemaal niet. Op twee jaar tijd werden er  miljoenen dollars overgeschreven naar Nigeria. Maar die luchthaven die kwam er maar niet. Wat er dan wel met het geld gebeurde? Bankdirecteur Nwude en zijn kompanen bouwden luxevilla's in hun eigen land en kochten de ene weelderige eigendom na de andere in Londen en Californië. Wat dan weer op zijn beurt geld opbracht door het te verhuren of te verkopen. Sakaguchi bleef al die tijd maar wachten op de bouw van de luchthaven en zijn rendement.

Pas in 1997 kwam de zwendel stilaan aan het licht. Nadat de Braziliaanse bank werd overgenomen, begon het experten duidelijk te worden dat er een hoop 'ongecontroleerd geld' op de Kaaimaneilanden stond. De megafraude leidde uiteindelijk tot het faillissement van Banco Noroeste. De politie arresteerde de oplichter in Laos.

Moord 

Niet dat de Nigeriaan echt veel spijt had van zijn daden. Tijdens zijn proces in 2004 probeerde hij nog de inspecteur die de fraude onderzocht om te kopen. Uiteindelijk werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf en moest hij ook het geld terugbetalen. Zover zou het helaas nooit komen. Amper een jaar later werd de voormalige bankdirecteur vrijgelaten. Hij spande zelfs een rechtszaak aan om zijn geld terug te eisen, want de eigendommen waren volgens hem al in bezit toen de problemen begonnen. Met succes want Nwude kreeg maar liefst 167 miljoen dollar (143 miljoen euro) terug. Sinds 2016 zit de oplichter opnieuw in de cel, dit keer voor moord.