Opnieuw arrestaties in Duits bos dat plaats moet ruimen voor mijnbouw

door
Belga
Leestijd 1 min.

De politie heeft zondag opnieuw veertien actievoerders gearresteerd die protesteren tegen de plannen om aan mijnbouw te doen in een oud bos in het westen van Duitsland. Vierduizend personen namen zondag deel aan een betoging in het bos van Hambach. Acht personen, onder wie drie politieagenten, raakten daarbij gewond, zegt de politie. Actievoerders schatten het aantal betogers op vijf à negenduizend. De situatie escaleerde in de namiddag toen een tweehonderdtal personen door een politieblokkade wilden breken om het bos binnen te dringen.

Sinds donderdag zijn er al confrontaties tussen politie en actievoerders. De politie begon toen de operatie om actievoerders uit het protestkamp van boomhutten te drijven, en uit tunnels die onder het bos werden gegraven. Sommige boomhutten bestonden al sinds 2012.

De Duitse energiereus RWE, die eigenaar is van het bos, wil honderd hectare van het bos ruimen om er bruinkool te winnen, dat beschouwd wordt als een van de meest vervuilende fossiele brandstoffen. Het wil volgende maand beginnen met de boomkap. Maar het bos bestaat uit eeuwenoude beuken en eiken, en is de biotoop van een beschermde vleermuissoort.

Milieuactivisten bezetten het bos zes jaar geleden, zegt campagnegroep Hambi Bleibt (Hambi blijft). Zaterdag werden er al 34 personen gearresteerd. Volgens de politie zijn zondag 28 van de 50 boomhutten ontruimd. Er zijn er al 19 vernietigd.

bron: Belga