Oproer over prostitutiecursus

door
Kevin
Leestijd 2 min.

In Spanje organiseerde de Asociación de Profesionales del Sexo vorige maand een cursus over prostitutie. De cursus duurde vier uur en probeerde beginnende prostitués of vrouwen die dachten om in de prostitutie te stappen, iets bij te brengen over het beroep. Maar heel wat feministen zijn niet te spreken over die cursus.

Door de aanslepende financiële crisis zijn er heel wat Spaanse vrouwen die geld proberen te verdienen als prostitué, zegt De Asociación de Profesionales del Sexo. Die associatie wil hen helpen met een cursus, die slechts 45 euro kost. Organisatrice Conxa Borrel legt uit dat alle beroepsprofessionals training nodig hebben en dat dat bij prostitués niet anders is. Vooral omdat het volgens Borrel een moeilijk beroep is, omdat je bij geen enkel ander beroep zo'n intimiteit deelt met iemand.

Borrel werkt al zeven jaar als prostitué en is er van overtuigd dat zo'n cursus alleen maar kan helpen om een standaard te zetten in de prostitutie. Volgens haar zien de media prostitués enkel als stukken vlees met ogen en drie gaten, wat volgens haar een verkeerd beeld is.

De cursus trok 15 vrouwen aan, tussen 22 en 50 jaar. Zij leerden over het stigma rond prostitutie, belastingaangiftes en trucjes voor tussen de lakens. Voor velen was vier uur niet genoeg en zij vroegen naar een tweede cursusdag. Ondanks de afwezigheid van statistieken beweert Borrel dat er een stijgend aantal prostitués is in Spanje door de financiële crisis.

Zoals in de meeste landen zijn de feministische groeperingen in Spanje ook gepolariseerd over de prostitutiekwestie. Volgens sommige feministen moet prostitutie illegaal zijn, terwijl andere vinden dat vrouwen dit beroep mogen uitvoeren zolang ze niet uitgebuit worden.

De feministen van de Partido Feminista de España gaan de komende dagen spreken met politici. Zij willen weten of de associatie geld krijgt van de staat zodat ze de cursus kunnen organiseren. Ze willen ook weten of de politici het er mee akkoord zijn dat prostitutie wordt afgeschilderd als een alternatief voor werkloosheid.

Lidia Falcón van de Partido Feminista strijdt er al jaren voor om prostitutie illegaal te maken. Dat er nu zo'n cursus is, gaat voor haar helemaal te ver. Falcón gelooft niet dat er vrouwen zijn die vrijwillig in de prostitutie gaan.

Cristina Garaizábal, een psychologe die helpt met de cursus, snapt niet dat feministen zo hard gekant zijn tegen de cursus. Volgens Garaizábal klagen die feministen altijd dat vrouwen het slachtoffer zijn en nu klagen ze tegen een cursus die vrouwen bekrachtigt en autonomer wil maken. Garaizábal concludeert dat vrouwen die het slachtoffer zijn van mensenhandel of uitgebuit worden niet naar zo'n cursus gaan. De cursus helpt volgens haar enkel vrouwen die uit eigen wil in de prostitutie stappen.