Oren schoonmaken: do's en don'ts

Wekelijks je oren reinigen met oorstokjes of juist helemaal niet. Door de verschillende adviezen zien we soms het bos door de bomen niet meer. Gelukkig is er nu een update van de richtlijnen van de Amerikaanse Academie voor oor- en keelstudies.
door
Ruth
Leestijd 2 min.

zelfreiniging

"Mensen hebben de neiging om hun oren schoon te maken, omdat ze denken dat oorsmeer een indicatie is van onreinheid. Dat is onjuist en leidt tot bedreiging van de gezondheid van de oren", aldus Seth R. Schwartz, die medeverantwoordelijk is voor de nieuwe richtlijnen. Oorsmeer is een normale stof die het lichaam aanmaakt om de oren schoon te maken, te beschermen en te ‘oliën'. Doordat dit zelfreinigingsproces niet altijd even soepel verloopt, hoopt oorsmeer zich soms op. Hierdoor kan het oorkanaal deels worden geblokkeerd. Maar pas op bij het schoonmaken: met een oorstokje loop je immers het risico het oorsmeer verder het oor in te duwen, waardoor het trommelvlies en het oorkanaal beschadigd kunnen worden. Dit kan dan weer leiden tot gehoorverlies.

Tips

  • Maak je oren niet te vaak schoon. Dit leidt tot irritatie aan het gehoorkanaal en veroorzaakt infecties.
  • Stop geen te kleine voorwerpen in je oor. Wattenstaafjes, haarspelden en tandenstokers kunnen je oor beschadigen. Dit kan leiden tot gehoorverlies, duizeligheid en ruis.
  • Gebruik geen oorkaarsen.
  • Win medisch advies in als je last hebt van gehoorverlies, een vol oor of oorpijn en je er niet zeker van bent of dat komt door oorsmeer.
  • Vraag je huisarts hoe je oorsmeer kunt aanpakken.
  • Zoek medische hulp als je oorpijn hebt of er etter of bloed uit je oor komt. Dit zijn geen symptomen van ophoping van oorsmeer en dient nader te worden onderzocht.