Oud-student krijgt na 20 jaar spijt van dronken diefstal en stuurt dit voorwerp terug

Als student doe je soms gekke dingen waar je later spijt van krijgt. Dat geldt ook voor een alumnus van de Rijksuniversiteit Groningen die twintig jaar geleden een gietijzeren ornament afbrak van het Academiegebouw.
door
Janne
Leestijd 2 min.

De oud-student was aan de versiering gaan hangen waardoor het voorwerp afbrak. Vervolgens besloot hij het mee te nemen. Nu, twintig jaar later, heeft de alumnus spijt en stuurt hij het ornament terug naar de universiteit. Inclusief een handgeschreven kaart, waarin hij alles opbiecht.

Schuldgevoel

"Toen ik rond het jaar 2000 studeerde aan de RUG heb ik iets doms gedaan", begint de oud-student zijn brief. "Het Academiegebouw stond in de steigers en 's nachts klom ik erin (achter een vriend aan die ik wilde redden van een zekere valdood)."

Eenmaal bovenin aangekomen leek het de alumnus een goed idee om aan een gietijzeren ornament te gaan hangen. Maar zo'n goed idee bleek dat bij nader inzien niet. "Het ding brak af: ik schrok en nam het mee. De volgende ochtend vond ik het naast mijn kussen. Vervuld van schuld heb ik het twintig jaar bewaard. Nu stuur ik het terug."

Eerlijk duurt het langst

Dankjewel anonieme ?@univgroningen? alumnus. Eerlijk duurt het langst! pic.twitter.com/YR3kWSE0e7

— Cisca Wijmenga (@wijmenga_cisca) August 19, 2020

De kaart en het gestolen ornament kwamen veilig aan bij rector magnificus Cisca Wijmenga. Zij postte een foto van het voorwerp en het briefje op Twitter. Wijmenga waardeert het dat de oud-student het ornament heeft teruggestuurd. "Eerlijk duurt het langst", reageert ze.

De bijzondere post bracht de RUG bovendien op een idee, vertelt directeur Arjen Dijkstra van het universiteitsmuseum aan Dagblad van het Noorden. "We gaan er een tentoonstelling van maken die we voorlopig snatched heritage noemen. Die komt in het najaar in de etalage naast het universiteitsmuseum in de Oude Kijk in Het Jatstraat."

Bezemsteel

Er worden vaker historische onderdelen gestolen en zo nu en dan komt er ook weer wat terug. Dijkstra noemt als voorbeeld de speer die de Romeinse godin van wijsheid en wetenschap vasthoudt. "We kwamen erachter dat die was vervangen door een bezemsteel."

Dijkstra kan er ook wel de humor van inzien. "Het hoort bij een studentenstad. Maar los van het feit dat het veel geld kost om de schade te repareren is het natuurlijk heel gevaarlijk om ergens op te klimmen. En zeker als je dronken bent."

Bron: Metro Nederland